Tweede Calls from the Hull met al doorgebroken talent

Het lijkt al weer een lang vergeten verleden. Bijna twee jaren was het tijdens de pandemie vrijwel onmogelijk voor bands om zich verder te ontwikkelen. Toen werd op het lichtschip V11 het initiatief geboren om het ruim en de daar aanwezige apparatuur nuttig te maken door bands uit te nodigen live opnamen te komen maken. Achter de knoppen Elmo Taihitu, intussen vooral ook bekend als dé geluidsman van Tramhaus. Ruim een jaar geleden verscheen het verzamelalbum Calls From The Hull. Als een teken van leven vanuit het scheepsruim in een verstilde wereld. Met een festival werd niet alleen die release gevierd, maar ook de op dat moment inmiddels herwonnen vrijheid.

Al voor het verschijnen van dat album werd bekend dat het initiatief werd voorgezet en weer een nieuwe lichting bands – veelal bij nacht en ontij – in het ruim opnamen maakte. Het resultaat daarvan ziet 30 juni het levenslicht: Calls from the Hull Vol II. Niet alleen verschijnt dan de tweede compilatie lp, maar weer wordt het gevierd met een concert van een paar bands – Library Card, Fiep, Indigo Pastel en Dyatlov – die op de plaat te vinden zijn. De kaartverkoop daarvoor is intussen gestart.

Calls from the Hull Vol II met artwork van illustrator Douwe Dijkstra

Het team van V11 wilde met het initiatief de Rotterdamse undergound scene in een voor iedereen moeilijke tijd een zetje in de rug geven. Of het toeval is of niet, maar tal van bands die op de eerste editie figureerden, staan intussen flink in de belangstelling. Tramhaus is daarvan het meest uitgesproken voorbeeld, maar wat te denken van een act als Vulva. Terugkijkend kun je wel stellen dat de missie is geslaagd.

De trits bands die nu op de tweede editie prijken, profiteren mee van de aandacht die de Rotterdamse scene nu krijgt. Op Calls from the Hull Vol II vinden we Library Card, Marathon, Fix Everything, Fiep, Toto Boroto, Indigo Pastel, Croptop, Smudged, Dyatlov, Kalaallit Nunaat en Venus Tropicaux. Dat zijn vrijwel allemaal intussen bekende namen in het circuit: doorgebroken talent.

Respectfully dedicated to all the players within the Rotterdam underground‘ laten de organisatoren achter Calls from the Hull opnieuw weten op de hoes van de plaat. Een prachtig eerbetoon én bijdrage aan de levendige muziekscene in de stad.

Of er nog een vervolg komt valt te betwijfelen. Intussen bruist het weer in de stad en is het moeilijk momenten te vinden waarop bands ongestoord kunnen werken in het ruim van het schip. Maar laten we eerlijk wezen, het is misschien ook niet meer zo hard nodig. Het Rotterdams talent kun je vrijwel elke dag wel ergens live gaan aanschouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s