Een soort van nieuw, Rotterdams en opwinded: Smudged

Vandaag presenteert de Rotterdamse chaosformatie die onderweg een Toad is verloren maar wel twee nieuwe bandleden oppikte, Smudged, een eerste officiële single. Hoewel, officieel, is er eigenlijk überhaupt iets officieels aan dit project dat enkel een excuus is om te doen waar ze zelf zin in hebben?

Upside Down/Inside Out is ultra dansbaar maar te kort om ervan in trance te raken. Qua puntigheid, overdaad aan elektronica, creatieve gekkigheid en opzwepende ritmes zweeft het ergens tussen The Prodigy en Underworld.

Als je bij het zien van de clip en het lezen van de beschrijving denkt, hé… dat komt me vaag bekend voor, dan kan dat zeker zo zijn. Onder de naam Smudged Toads stond een deel van deze band al vaker op een podium om er hun elektronische op repeterende patronen gebaseerde muziek te verspreiden. Nu dus afgekort tot Smudged, en ineens met niet twee maar met vier mensen uit de Rotterdamse scene: Bart Hoogvliet, Mink Steekelenburg, Arjuna Vlasblom en Victor Heijink. „Dat is zo langzamerhand ontstaan door gewoon af en toe mensen groen te schminken en zonder repeteren op het podium te zetten”, grapt Mink Steekelenburg.

Chaos is hun middle name, al zou je dat niet zeggen als je de single beluistert. Die staat gewoon strak van de kraut, orde en netheid. Met hooguit een sausje ondeugd en geilheid, als je op de bewegende beelden afgaat. Wellicht dat de productie van niemand minder dan Simon Akkermans debet is aan het geordende en ordentelijke deel.

Zo puntig en doelgericht de single klinkt, zo chaotisch lijkt het bestaan van de band. Hoogvliet vertelt over zichzelf: „Rondlopen, mensen beetpakken en stennis schoppen doe ik het liefst. Het is heerlijk om je aan te stellen.” Ook de ontstaansgeschiedenis van Smudged lijkt bol te staan van de chaotische spontane beslissingen. „Mink en ik zijn soort van gerebelleerd uit een andere band. Als een soort opstand”, vertelt Hoogvliet. „Victor kwam er later bij. Die ken ik omdat we een last-minute bassist nodig hadden bij J.C. Thomaz & the Missing Slippers. Hij speelde die gig mee zonder te repeteren. Het laatste nummer was nieuw en hebben we de akkoorden naar hem geschreeuwd. Toen heb ik hem wel gelijk voor Smudged gevraagd. Vic houdt ook wel van dat aanstellerige. Dat is belangrijk bij ons. Ik heb soms wel het idee dat we een monster van hem hebben gemaakt. Als ik iets tegen hem zeg over spel of sound, krijg je gewoon een grote muil tegenwoordig. Gotta luv him.”

En de plannen? Hoogvliet: „Komend jaar gaan we single voor single releasen met hopelijk videoclips zoals deze van Ruben Broekhuis. Waarschijnlijk weer bij Simon Akkermans in zijn Epic Rainbow Unicorn Studio’s.”

En willen ze de Prodigy van Nederland worden? „Waar ik bijvoorbeeld trots op ben is dat we voorprogramma van Snapped Ankles hebben gedaan”, vertelt Bart Hoogvliet die bands als AK/DK, Preoccupations, Damaged Bug, Cavern, Anti-Matter en Squid opsomt als inspiratiebronnen. Steekelenburg vult aan: „Smudged zal altijd een mengelmoesje zijn van wat wij allemaal tof vinden op het moment dat we iets schrijven. Smudged is een perfecte uitlaatklep om vooral gewoon te doen waar we zelf zin in hebben.”

3 gedachtes over “Een soort van nieuw, Rotterdams en opwinded: Smudged

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s