Daniel Tompkins – Ruins

De leadzanger van de Britse progressive metalband TesseracT brengt met Ruins zijn tweede soloalbum uit. Waar zijn debuut Castles, vooral wat betreft zang, nogal braaf klonk, daar is op Ruins niets meer van over. Feitelijk is van Castles niets meer over, hoewel het toch in basis om hetzelfde album gaat, want samen met producer Paul Ortiz heeft Tomkins Castles gewoon omgewerkt. Wie de albums na elkaar draait, zal dat echter nauwelijks kunnen geloven. Goed, de teksten zijn hetzelfde, maar de uitkomst is een wereld van verschil.

Op het “eerste debuut” bijvoorbeeld klinkt de stem van Tompkins cleaner en minder rauw dan op wat we gerust zijn “tweede solodebuut” mogen noemen. In dat opzicht is Tomkins geslaagd in zijn opzet om de schaduwkant van Castles, dat gaat over verbroken relaties, tragische fouten, dwang en verslaving, te verbeelden. Ruins is veel duisterder en laat ook veel meer prog en metal horen. Bij vlagen doet het mij denken aan de Rotterdamse formatie Face Tomorrow, die helaas ter ziele is, maar dat terzijde. 

Daniel Tompkins dus. Ruins is zo anders dat niet alleen de naam van het album, maar ook de titels van de nummers zijn veranderd. Ook de volgorde is aangepast. Zo begint het met Wounded Wings, dat een bewerking is van het tweede nummer van Castles, waarvan de openingstrack nu als vijfde is te horen onder de naam Empty Vows. Dat er zo geshuffled is met de nummers, doet niets af aan het verhaal dat wordt verteld. Beide albums zijn als een puzzel die op verschillende manieren te leggen is. 

Ruins werd voorafgegaan door single The Gift, met medewerking van Trivium zanger/gitarist Matthew K. Heafy. Het is als achtste nummer toegevoegd aan het album. Wederom een toepasselijke naam dus. Daarmee brengt Tompkins op Ruins op de valreep dus ook nog iets echt nieuws. Een niet te versmaden bonus, want de samenwerking tussen Tompkins en Heafy is wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar. Heerlijk hoe beide heren losgaan en zang eenvoudig lijken af te wisselen met verscheurende grunts. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s