Laura Jane Grace – Stay Alive

Ze was het niet van plan, een soloalbum. Sterker nog, er stond een nieuwe release van Against Me!, de band die ze al 23 jaar leidt, op stapel. Maar goed, dit jaar gaat nu eenmaal niets volgens plan… De titel van het album zegt het eigenlijk allemaal. Het gaat over in leven blijven. Stay Alive. Ga niet dood en in haar eigen woorden: ‘Work hard. Fight back.’

Voor de opnames van Stay Alive dook LJG in juli de studio in met Steve Albini. Het tweetal werkte flink door. In tweede dagen werd het album opgenomen en nog eens twee dagen later was het gemixt. Albini en LJG waren de enige twee mensen in de studio. Ze droegen gezichtsmaskers en respecteerden een zekere afstand. LJG deed haar masker alleen af tijdens het zingen en roept iedereen op om een gezichtsmasker te dragen. Stay Alive, enfin, je weet toch.

Het album is een volledig analoge opname van een fijne verzameling liedjes, die passen in de punktraditie en daarom gemiddeld rond de twee minuten duren. Ze gaan over spookachtige zwembaden en brandende kerken. Over bergen, over astrale zeeën en droge meren. Over Neon Jungle, het eten van croissants en drinken van espresso’s. Over vervuilde rivieren en bloed en LSD. Kortom de nummers gaan over van alles en nog wat, maar uiteindelijk is de rode draad toch het in leven blijven. Stay Alive.

Dat het leeuwendeel nogal akoestisch is, wil niet zeggen dat het een akoestisch album is. Nummers als Supernational Possession, dat het meest weg heeft van een poprocksong in de traditie van The Gaslight Anthem en So Long, FarewellAuf Wiedersehen, Fuck Off dat zowel lijkt te verwijzen naar The Sound Of Music als naar The Ramones zijn prettige uitzonderingen.  

Dat LJG iedereen die het album in het hokje akoestisch duwt vervloekt, heeft er niets mee te maken dat ik het zonder twijfel onder punk(rock) schaar. De nummers hebben stuk voor ballen en dat is niet grappig bedoeld, omdat LJG transgender is en pas sinds 2012 door het leven gaat als vrouw. Stay Alive is gewoon een rete-goed punkalbum met een boodschap die niet per se stoer is, maar wel, zoals op slotnummer Old Friend, uit de tenen komt: ‘Please stay alive, please survive!’  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s