Stemvee

Vorig jaar stond Danny Vera volstrekt onverwacht op nummer 4 in de Top2000 met Roller Coaster. Hij kwam uit het niets en ik heb geen idee hoe het zo snel, zo ver is gekomen. Toch hoor je mij niet klagen. Eindelijk een nieuw geluid!

De top 2000 is natuurlijk een enorme farce. Alleen al het feit dat mensen kunnen kiezen uit een voorgeselecteerde lijst, terwijl er zoveel meer uit is gekomen. Wat zeg ik, terwijl er zoveel meer alleen al elk jaar uitkomt! Laat iedereen lekker aandragen wat hij zelf wil. Goed, die mogelijkheid is er, maar hoe groot is de kans dat je met je authentieke, eigen stem een deuk in een pakje boter slaat? Danny Vera bewijst dat het kan.

Vorig jaar lachte ik in mijn vuistje. Heerlijk, een outsider die zich in de spotlight manoeuvreert. Ik heb menig keer de tranen van mijn wangen moeten vegen. Niet van het lachen, maar omdat ik het oprecht een mooi nummer vind. Ik kan me dan ook vinden in de woorden van zendermanager Peter de Vries van NPO Radio 2: “Roller Coaster ontpopt zich als dé soundtrack van deze tijd. Fantastisch dat Danny Vera, een artiest van eigen bodem, de stemmers zo in het hart weet te raken.”

Maar ik blijf een cynische lul. Bohemian Rhapsody had natuurlijk al jaren niet meer op 1 mogen staan. Dat het soms zijn plek moest afstaan aan Hotel California is ook te gek voor woorden. Queen bracht de rhapsody uit in 1975, The Eagles het hotel in 1976. Hallo!? Het is 2020. Het is toch van de gekke dat we blijven teruggrijpen op nummers van 40-45 jaar geleden? Is dat vrijheid? Er komt elk jaar zoveel moois uit. Raar toch, dat dat niet scoort in de lijst der lijsten?

Wat mij betreft hoort Danny Vera zeker thuis in die lijst. Toch had ik het logischer gevonden als het nummer dit jaar niet op 1 had gestaan. Is er afgelopen jaar niets uitgekomen dat kan wedijveren? Ik noem een Soldier On van Direct. Dat is toch dé song van 2020 als mijn antenne me niet bedriegt? Maar over smaak valt niet te twisten en waar maak ik me druk over?

En nou niet dat vingertje, hè? Een beetje wijzen naar de columnist. Zo van, ha: kijk hem staan te schutteren met zijn mening! Nee, jullie dan, die braaf Danny naar 1, Queen naar 2 en The Eagles naar 3 hebt gestemd. Noem je dat een mening? Je hebt gewoon een kruisje gezet op een sociaal aanvaardbare plaats. Denk daar maar eens over na als het er echt toe doet. Ik noem maar wat, half maart 2021 of zo.

Theo Stepper

Theo Stepper is een van de hoofdredacteuren bij MuziScene.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s