Live = life

Hoewel het gemis aan live muziek stilaan tot psychische schade leidt, krijg ik het niet over mijn hart om in coronatijd een concert bij te wonen. Sinds die vermaledijde maart heb ik welgeteld één (één!) keer een live optreden bezocht, terwijl dat er in andere, minder verdachte tijden tientallen zouden zijn geweest. Om een befaamde vaderlandse vocalist te citeren: ik heb er de kracht niet voor. Alle geweldige, goedbedoelde en te prijzen initiatieven van de poppodia hier te lande ten spijt: ik vind het drie keer niks om met maximaal 30 man/vrouw aan een tafeltje (the horror…) plaats te moeten nemen om vervolgens te ‘genieten’ van een optreden. Het zou me alleen maar hartzeer en fantoompijn opleveren en nog meer doen snakken naar ‘the real deal’. Bij een concert wil ik zweet ruiken (ja, zelfs dat van u daar, met een ph-waarde als die van een pot augurken), me volledig kunnen overgeven aan het gebodene, met het hoofd meebeuken tot ik duizelig word, andere liefhebbers kunnen aanstoten met een blik van ‘let op!’, als er een live-favoriet aan zit te komen van een band die ik bewonder, wil ik dansen of wat daarvoor door moet gaan, vuistpompen en desnoods op een bierdouche worden getrakteerd. Het draait tenslotte allemaal om -mag ik even een teiltje?- beleving.

De live-streams waar je tegenwoordig mee wordt doodgegooid? Ik kan er niet naar kijken. Ik begrijp dat artiesten willen spelen, er waar mogelijk een verdienmodel aan hangen om nog iets van gederfde inkomsten terug te zien en dat podia tenminste nog iéts willen laten zien van hun corebusiness, maar voor mij is het allemaal ‘Ersatz’. Droogneuken. Met een plastic pop dan nog. Het dichtst dat ik de afgelopen maanden bij een live-ervaring ben gekomen, was de concertfilm Idiot Prayer van Nick Cave. De meester solo achter een piano in het immense Alexandra Palace. Machtig mooi, daar niet van, maar het schuurde desondanks enorm.

Nog een graadje erger dan live-streams van bands: live-streams van DJ’s. Een paar maanden geleden mocht ik zelf een keer achter de ‘wheels of steel’ plaatsnemen om een live-stream op te nemen in een poppodium. Twee uur lang oldschool hiphop singletjes draaien. Hartstikke tof, maar aangezien ik een simpele plaatjesruiter ben, die uitsluitend de start- en stopknop van een draaitafel gebruikt, plaatjes gewoon van begin tot eind laat lopen en ik geen benul heb van scratchen, beatjugglen of mixen, waren het zowat de twee langste uren uit mijn ‘carrière’. Bij het terugkijken van de set op YouTube zag ik een man van middelbare leeftijd, met een ouwe kop die gemáákt is voor de radio, krampachtig proberen zich een houding aan te meten en wat coolness te veinzen, bij gebrek aan interactie met een publiek. Niet om aan te gluren.

In mijn toch niet onaanzienlijke platencollectie zijn de live-albums bovendien te tellen op de resterende vingers van een visueel gehandicapte en door Parkinson geplaagde medewerker van een houtzagerij. Met pijn en moeite kom ik -for old time’s sake- aan Made in Japan van Deep Purple, het lichtjes fantastische, maar zelden of nooit uit de kast getrokken Kicking Television – Live in Chicago van Wilco, twee live-albums van wederom Nick Cave, Live Rust van Neil Young, Exit…stage left van Rush, Live at Carnegie Hall van Ryan Adams en dan zou ik mijn hersenen al moeten pijnigen om het lijstje verder aan te vullen.

Nee, ‘live’ betekent voor mij daadwerkelijk lijfelijk aanwezig zijn. Ik kan dan ook niet wachten tot het coronavaccin er is (voor mijn part mét Bill Gates chip), de zalen en festivalweides weer open gaan voor publiek en er iets van het oude normaal terugkeert. Ik vrees alleen dat ik dan, vanwege de opgekropte spanning en hooggespannen verwachtingen, uit lijfsbehoud een plekje bij het dichtstbijzijnde AED-kastje moet opzoeken.

DJ 45Frank

DJ 45Frank, alias Frank Heythuysen, is als DJ werkzaam bij poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen, onderdeel van het eclectische DJ-duo The Vinyl Twins, journalist, maar boven alles muziekliefhebber.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s