De Toegift – Nooit, misschien

Bij het verschijnen van de eerste ep – kortspeelplaat noemen de Zeeuwse taalkunstenaars van De Toegift het zelf – was het al aangekondigd: er zou spoedig een tweede volgen. Met Nooit, misschien wordt die belofte binnen een half jaar ingelost en gaat De Toegift voort op het pad dat de band met En Ik Kon Alles Zien is ingeslagen, terwijl toch ook nieuw muzikaal terrein wordt verkend.  

De Toegift filosofeert op Nooit, misschien, dat drie nummers telt, over de verschillende manieren waarop tijd zich voortbeweegt. Maar hoe beschrijf je dat? Hoe vind je woorden voor wat onzichtbaar is? Erg verbazingwekkend dat dit middels melancholie opwekkende teksten en muziek gebeurt vind ik het niet. Is dat erg? Welnee, want De Toegift verstaat de kunst van kleinkunst. 

De Woonwijk klinkt zonnig, dansbaar zelfs, zonder zware beats maar met een bijna zweverige melodie en prettige tweede stemmen tijdens het refrein. Minder jazz, meer pop dan op het debuut, maar niet minder aangenaam. De popfactor wordt op Meer Dan Ooit tenminste verdubbelt. De bas bromt tevreden en de beat is zelfs stevig. Toch lijkt het meer een luisterliedje dan het vorige nummer, omdat het ondanks het tempo en ritme geen dansnummer is.  

Dat laatste geldt ook voor slotnummer Soms, waarop flink gas wordt teruggenomen en dat daardoor meer in het verlengde ligt van het debuut en dat mij wèl direct bij de kloten grijpt. Zacht pianospel vormt de inleiding en de suggestieve teksten zorgen ervoor dat ik geboeid, maar ontspannen luister. Het is klein, intiem en er wordt, ook tussen de regels door, veel verteld. Kortom, een sterk slotnummer, dat wederom doet uitzien naar een vervolg, een nieuw hoofdstuk. 

Is Nooit, misschien onderdeel van een drieluik? Zo ja, mogen we het slotstuk dan nog dit jaar verwachten? Het lijkt mij stug, want in het najaar gaat De Toegift ons land door met de Popronde. Vooralsnog is het drietal op Nooit, misschien een prettig intermezzo en lijken met name De Woonwijk en Meer Dan Ooit goede kandidaten om dan te vertolken. Niet voor niets werd De Toegift door 3voor12 uitgeroepen tot Popronde-talent. 

2 gedachtes over “De Toegift – Nooit, misschien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s