Wax Chattels – Clot

Het uit Nieuw-Zeeland afkomstige trio Wax Chattels is ontegenzeggelijk een band die je live moet zien. Onvoorstelbaar, wat een geluid een band met z’n drieën kan produceren. Net als op het debuut wordt met dit tweede album Clot lawaaiige elektropunk vertolkt die vergelijkingen met andere bands moeilijk maakt. Wat vooral opvalt en in het voordeel van die trio spreekt is de hoge mate van instrumentbeheersing. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de bandleden ook echt geschoold zijn. Amanda Cheng, Tom Leggett en Peter Ruddell ontmoetten elkaar namelijk op de jazzopleiding van Auckland University.

Wederom staat het album bol van snelle riffs en meedogenloos drumwerk dat met de precisie van een Zwitsers uurwerk de trommelvliezen bombardeert. Cheng geeft haar bas er dermate van langs dat, aangevuld door de toetsen van Ruddell een gitaar niet eens wordt gemist.

De Nieuwzeelanders trappen af met het langste nummer van Clot, Glue. Dat begint vrij toegankelijk, de vocals van Ruddell zijn minder schreeuwerig dan die van Cheng, maar naarmate het nummers vordert wordt het chaotischer en op een gegeven moment klinkt het zo spacey als een gepantserde versie van Sique Sique Sputnik. Daarmee is het een geweldige opener, die wordt opgevolgd door single Efficiency, dat gaat over de frustratie die je voelt als je jezelf dwingt om op je tong te bijten, in plaats van ongemakkelijke gesprekken te laten escaleren. Het plaveit de weg voor Cede, waar Cheng haar frustratie van zich af schreeuwt. De venijnige refreinen zijn in de moedertaal van Cheng – Taiwanese Hokkien – en hierin uit ze haar verontwaardiging over de relatie tussen China en Taiwan. Via het nummer Mindfulness belanden we bij No Ties, de belangrijkste single tot nu toe. Inmiddels ben je als luisteraar als het ware gevangen in een web van intrigerende post punkteksten en dito muziek en bewijst de band op de b-kant met bijvoorbeeld An Eye, dat hij je ook bij de lurven kan grijpen met minder snelle, maar niet minder onheilspellende klanken.

Dat toeren er momenteel niet inzit, wil niet zeggen dat hier niet naar wordt uitgekeken. De band zegt over het spelen van live shows: “We willen shows spelen waar mensen zich ongemakkelijk bij voelen. Het doel is om het publiek het gevoel te geven alsof er voor hen iets is veranderd, alsof ze iets hebben meegemaakt – niet alleen gehoord of gezien. ” Wax Chattels kan wat dat betreft gerust zijn. Ze zijn er met hun tweede album in geslaagd om dit gevoel bij mij op te roepen, terwijl ik op het puntje van mijn luie stoel zat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s