Bob Mould – Blue Hearts

‘I wear my heart on my sleeve’, jankt Bob Mould met overslaande stem in het openingsnummer van zijn nieuwe album Blue Hearts. We horen de invloedrijke godfather van de punkrock met enkel een akoestische gitaar. Open en bloot, zo lijkt het. Hart op de tong. Want daar is aanleiding toe. De situatie in de wereld en in de VS in het bijzonder brengen hem en zijn vaste bandmaten Jason Narducy op bas en Jon Wurster op drums ertoe om met een furieus klinkend album te komen vol protestsongs en een enkel persoonlijk getint nummer. Zo gaat Heart On My Sleeve over de klimaatverandering. Meest uitgesproken is misschien American Crisis. I never thought I’d see this bullshit again, schreeuwt Mould in dit super snelle punklied waarin hij de tijd waarin hij opgroeide vergelijkt met die van nu. Toen was er aids, waarvan hij evangelisch christenen beschuldigt dat zij wegkeken en de ziekte een straf van god noemden voor homoseksuelen. Nu is er Covid, een politiek systeem dat daarop inadequaat reageert en toestaat dat de ziekte vooral economisch zwakkeren treft.

De situatie verleidt Mould tot een opmerkelijke ommezwaai. In interviews met MuziScene liet hij meerdere keren weten nu niet meer op de barricaden te willen klimmen. Dat had hij ooit al eens gedaan; nu is het de beurt aan een nieuwe generatie. Op zijn voorlaatste plaat Sunshine Rock hoorden we nota bene een ronduit vrolijke Mould. Hij woonde een periode in Berlijn en raakte overtuigd dat er betere tijden in aantocht waren en wilde daar met een positieve plaat een bijdrage aan leveren. Hoe anders klinkt het op Blue Hearts. ‘These fuckers tried to kill me once. They didn’t do it. They scared me. I didn’t do enough. Guess what? I’m back, and we’re back here again’, zegt Mould in een verklaring bij het verschijnen van zijn nieuwe album. De beer is los. En dat doet ‘m als je de plaat hoort, kennelijk goed.

American Crisis is nota bene een overblijfsel van de opnamesessie voor Sunshine Rock. Op het moment dat de single verscheen leek het alsof Mould en zijn kornuiten getriggerd door de gebeurtenissen rond Covid snel de studio in waren gerend om een super actuele plaat op te nemen. Niets is minder waar. Het nummer werd te stemmig geacht om op het vrolijke Sunshine Rock opgenomen te worden. Maar vormde twee jaar later wel het startpunt voor een nieuwe furieuze protestplaat.

Een groot deel van de nummers zijn uptempo, scherp, ongenadig. De snerpende gitaar van Mould is in meerdere lagen tot een muur van geluid gesmeed waar nog net zijn stem doorheen mag prikken, niet zelden volkomen onverstaanbaar. Het is het type productie van de Hüsker Dü-esthetiek. Slechts een enkele keer gaat de voet iets van het gas. Forecast Of Rain bijvoorbeeld en Everyth!ng To You, zijn een prachtig puntige nummers die zo in het Sugar-repertoire passen en hoogtepuntjes vormen op Blue Hearts.

Voor rode oortjes zorgt Leather Dreams met een voor Mould wel zeer openhartige tekst waarin we hem homo-erotisch horen dromen over in leer gehulde geilheid. Het is een van de nummers waarin de man Mould spreekt en iets laat doorklinken van zijn privéleven. En dat alsnog kan worden opgevat als een protestsong, door de provocerende openhartigheid waarin hij zijn geaardheid uitdraagt.

Uiteraard sluit Blue Hearts na niet minder dan 14 punkrock-nummers af met een rustige ballade. The Ocean rondt een album af dat weer bol staat van de kwaliteit maar in feite nauwelijks afwijkt van de intussen indrukwekkende serie albums die Mould met Narducy en Wurster heeft afgeleverd. Muzikaal brengt dit album ons niks nieuws. Wel qua inhoud en hervonden levenslust. En dat maakt dat Blue Hearts toch wéér een album is dat je móet horen.

Een gedachte over “Bob Mould – Blue Hearts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s