Boos

Tijden van crisis, chaos, wantoestanden, angst en opgekropte woede zijn altijd een vruchtbare voedingsbodem geweest voor een niche in de popmuziek: de protestsong. In Nederland een veronachtzaamd genre. Goed, ook in Nederland was punk in feite één grote opgestoken middelvinger naar het gezag en de goegemeente, met als één van de uitschieters Paul Tornado en diens klassieker Van Agt Casanova (‘zuinig mondje gaat van kwek-kwek-kwek-kwek’). Na de racistische moord op de 15-jarige Kerwin Duinmeijer in 1983 kwam Frank Boeijen met Zwart Wit (‘mes-steek-pijn‘). En natuurlijk hadden we decennialang de wandelende henna- en hennepreclame Armand. Maar verder? Nu wil ik absoluut niemand op ideeën brengen, maar je zou toch verwachten dat bijvoorbeeld Lange Frans en Tisjeboy Jay de handen in elkaar zouden slaan voor een rap-remake van Y.M.C.A. (‘het zijn de leugens van het R.I.V.M’). Of dat het Willem Engel Collectief zich zou storten op een cover van de après-ski kraker Wahnsinn. Vooralsnog niets van dit alles. Gelukkig.

DJ 45Frank, alias Frank Heythuysen, is als DJ werkzaam bij poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen, onderdeel van het eclectische DJ-duo The Vinyl Twins, journalist, maar boven alles muziekliefhebber. Dit is zijn eerste column voor MuziScene. Zijn stukken kun je ook lezen op de website van Nieuwe Nor.

Dat is in de US of A en het UK altijd wel anders geweest. De Vietnam-oorlog zorgde voor een resem aan protestsongs en in de hiphop legden (Public Enemy!) en leggen talloze rappers de vinger op de zere plekken in Amerika. Ook Engeland deed met de komst van punk meer dan één duit in het zakje. Een traditie die wordt doorgetrokken, zoals ik proefondervindelijk ervoer toen ik afgelopen weekend drie nieuwe, van withete/zwarte woede getuigende plaatjes op de draaier legde. Oudgediende Bob Mould (Hüsker Dü/Sugar) komt met Blue hearts op de proppen, een zowel op politieke als persoonlijke onvrede geschoeide aanklacht tegen het Amerika van nu, getuige het machtige American crisis (‘welcome back to American crisis/ no telling what the price is/ wake up every day to see a nation in flames/we click and we tweet and we spread these tales of blame’/here’s the newest American crisis/thanks to evangelical ISIS’). Ook Ultra mono, de nieuwe van Idles, komt keihard binnen, alhoewel frontman Joe Talbot naast ziedende aanklachten ook blijk geeft van een innerlijke strijd en uiteindelijk pleit voor liefde, tederheid en verdraagzaamheid.

Compromisloos is ‘ van hiphopduo Run the Jewels. De als mitrailleursalvo’s uitgespuwde raps van El-P en Killer Mike winden er geen doekjes om. Proberen de teksten via het bijgevoegde tekstvel te volgen is een onmogelijke opgave, je ligt constant één of meerdere zinnen achter. Woordkunst en activisme in optima forma, geschraagd door moddervette beats. Uit Just: ‘master of these politics you swear that you got options/master of opinion cuz you vote with the white collar (slave)/the 13th amendment says that slavery’s abolished (shiiiit)/look at all the slave masters posing on yo dollar (get it)’. Een album als een bom dat nadrukkelijk solliciteert naar de titel Plaat van het Jaar.

Of al dat engagement, al die aanklachten en alle oproepen tot strijd tegen onrecht zoden aan de dijk zetten? Ik waag het te betwijfelen. Mogelijk dat we, hier in ons polderlandje, van toenadering tot elkaar zoeken, het gesprek aangaan en elkaar proberen te overtuigen met feiten in plaats van meningen, meer mogen verwachten. Zie het aanvankelijke ‘fuck you I won’t do what you tell me’ van de groep actievoerende influencers en B-artiesten, verenigd onder de hashtag #ikdoenietmeermee. En de daarop volgende bezinning en het afstand nemen van eerdere uitspraken, culminerend in het verbond tussen arts Diederik Gommers en Famke Louise. Hoor ik daar een echo van Dennie Christian? ‘Wij zijn twee vrienden, jij en ik’. Ik kan niet wachten op een duet en zing alvast mee van achter mijn mondkapje. ‘Hoeba-hoeba-hoeba-hop‘.

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s