Caroline – Caroline

Op het wonderschone self titled debuutalbum van Caroline – uitgebracht op gerenommeerd label Rough Trade – laat deze Londense groep horen een fantastisch eigenzinnige sound te hebben gevonden. Het experimentele collectief verpakt hun meeslepende liedjes in een combinatie van elementen van folk, Mid-Western emo, minimal music en ambient, om vervolgens de uitgesponnen opbouw en periodieke uitbarstingen van post-rock toe te voegen.

De band laat horen dat ergens rustig de tijd voor nemen goed kan uitpakken. In liedjes zelf, waar de minimale en uitgesponnen stukken de luisteraar op het puntje van hun stoel weet te houden, neemt de band alle tijd van de wereld. Maar ook bij het maken van het album liet Caroline zich niet haasten. De band ontstond zo’n tien jaar geleden en besteedde de afgelopen vijf jaar aan het opnemen en mixen van dit album.

Precies twee jaar geleden debuteerde Caroline met een live sessie van albumopener Dark Blue die in een leegstaand zwembad werd opgenomen. In die sessie kon de oplettende luisteraar de typerende uitgesponnen sound van de band al meteen horen. Een ander belangrijk element van de sound van het album, was daar ook al te horen; de band maakt fantastisch gebruik van het geluid van de ruimte waar de muziek wordt opgenomen. Zo werden verschillende elementen van het album op verschillende locaties opgenomen en de samenwerking van de akoestiek van die locaties is een van de dingen die dit album z’n unieke sound geeft. Dit smaakvolle gebruik van akoestiek is in die eerste live video al terug te horen op momenten waarop de camera switcht naar een van de gangen in gebouw van het zwembad, waarbij het geluid met de camera mee switcht naar het trage galmende geluid van livemuziek die je op afstand hoort. Prachtig!

Hoogtepunten op het album zijn IWR en Skydiving on the Library Roof. IWR begint met een zacht gespeelde akoestische gitaar en ingetogen koorzang, om pas na twee-en-een-halve minuut bijval te krijgen van de volgende gitaarpartij. De leden van het achtkoppige collectief voegen langzaam, beurt voor beurt een laagje toe aan de compositie, om daarmee op te bouwen zonder tot een climax te komen. Verbluffend mooi. Skydiving on the Library Roof begint op gelijke wijze, maar vervalt vervolgens in een verstilde ambient folkcompositie die zich langzaamaan tot een haast als vuurwerk klinkende climax ontvouwt. 

Caroline is een traag album, geen plaat om op te zetten tijdens een gezellig feestje. Maar wel heerlijk om in je eentje met een koptelefoon te beluisteren. Een album vol prachtige geluiden en liedjes dat zonder meer waard is om er de tijd voor te nemen.

Tip: Caroline is dit jaar artist in residence op Motel Mozaique, wat betekent dat de band er zowel een gewone show speelt als werkt aan een special project. Gaat dat zien!

2 gedachtes over “Caroline – Caroline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s