Jake Xerxes Fussell – Good and Green Again

Singer-songwriter Jake Xerxes Fussell vertolkt op zijn nieuwe album vooral ‘traditionals’. Bij die term denken we dan al snel aan of Ierse volksliedjes uit ver vervolgen tijden of liedjes ontstaan in de katoenvelden van het zuiden van de VS, ragtime, vroege R&B. Fussell haalt zijn lekkers ook uit een latere periode in de geschiedenis van de VS. Het liedje Rolling Mills Are Burning Down bijvoorbeeld, vindt zijn oorsprong in de jaren zestig. Hij vult die traditionele songs op deze plaat aan met wat eigen werk, deels instrumentale composities. En slotnummer Washington is een mooie combi van nu en toen: de muziek is van Fussell, de teksten gebaseerd op een publicatie uit 1890 van een onbekende auteur.

Ik hoor je bij het lezen ‘stoffig’ denken. Maar de artiest uit Durham, North Carolina met zijn prachtige donker bruinen stem giet zijn vertolkingen in een ultra modern jasje. Waar anderen die zich ook op dit pad begeven – neem bijvoorbeeld Natalie Merchant met haar ongenaakbare The House Carpenter’s Daughter of de Engelse formatie The Unthanks met hun historisch onderzoek als in Songs From The Shipyards – misschien nog dicht bij de originelen (willen) blijven, pakt Fussell uit met een prachtige productie waarin de liedjes weliswaar nog altijd folky, maar heel eigentijds en dus opnieuw relevant gaan klinken. Geholpen door een batterij aan vaardige muzikanten uit zijn woonplaats en gasten als Bonny ‘Prince’ Billy. Die spelen er ontspannen op los, de kwaliteit druipt er van af.

Lang verhaal kort: Jake Xerxes Fussells nieuwe album Good And Green Again is een prachtig stemmig album met gedragen folkliedjes waarin maar weer eens duidelijk wordt dat historie niet oud en stoffig hoeft te zijn, maar als je er aandacht voor hebt ook nu nog relevant is. De vleesgeworden historie die zichzelf herhaalt. Met als hoogtepunten openingsnummer Love Farewell – heel klein gehouden – en in contrast daarmee The National-achtig – mede dankzij de blazers – en verpletterend melancholiek Breast Of Glass.

2 gedachtes over “Jake Xerxes Fussell – Good and Green Again

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s