M(h)aol – Gender Studies ep

Ze zijn niet erg productief, deden naar verluid vijf jaar over twee nummers, komen uit Dublin, krijgen het label ‘postpunk’, maar ook ‘feministisch’ en ‘dieren activisten’. M(h)aol maakt al een poosje naam en heeft nu eindelijk een ep waar de vonken van afvliegen. En die vonken komen dan vooral van de wrijving met de omgeving, want wat deze Ierse band doet strijkt vooral alles en iedereen tegen de haren in. Een beetje het obstinate jonge zusje van Girl Band. Met een eigen mening en niet te beroerd om die in onverbloemde termen in je gezicht te spuwen.

Go ahead, study my gender, bring all your fears and insecurities to the floor, guess what, I like the new me more‘. M(h)aol klinkt uitdagend, kijkt de status quo diep in en ogen en confronteert. Dat schokt, dat is niet zoals het hoort, dat volgt niet de regels van de beleefdheid. Maar brengt, als je af moet gaan op de reacties, ook zaken in beweging. Zo werd dit voorjaar de single Asking For It uitgebracht (zie onderaan deze recensie). Een indringende aanklacht tegen (soms dodelijk) geweld tegen vrouwen, vaak afgedaan of misschien zelf vergoelijkt met de uitspraak ‘ze vroeg erom’. De track riep veel reacties op. Die staat trouwens niet op de Gender Studies ep.

In drie dagen tijd namen Róisín Nic Ghearailt, Constance Keane, Jamie Hyland, Zoe Greenway en Sean Nolan de zes nummers tellende ep op. En precies zo klinkt de tegendraadse muziek van de Ieren. Het is grof, het ruist, het rammelt maar het is echt, recht uit het hart, het is hoekig en ruw. No One Ever Talks To Us is misschien nog het meest uitgewerkte ‘liedje’. ‘No one ever talks to us, unless they wanna fuck‘. Samen met Gender Studies zijn het tracks met praatzang, momenteel buitengewoon populair bij postpunk bands. De ep wordt afgesloten met een Ierse klassieker, Óró Sé do Bheatha Bhaile (vrij vertaald, ‘welkom thuis, Horo’), ook een aanklacht tegen de behandeling van vrouwen.

M(h)aol is zowel muzikaal als politiek een band om in de gaten te houden. Een talent dat nu fel brandt, maar misschien daarom het gevaar loopt snel te vervliegen.

2 gedachtes over “M(h)aol – Gender Studies ep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s