Pom – Lately

In vier liedjes op de EP Lately mogen we kennismaken met Pom, een indieband uit Amsterdam met als vliegend middelpunt Liza die vocaal knap presteert. Met een stem die ergens tussen die van Wolf Alice’s Ellie Rowsell en in de manische momenten richting Sleater Kinny’s Corin Tucker kan gaan, waarmee ze allerlei gemoedstoestanden kan uitdrukken.

Laten we met het minste beginnen: in Two bijvoorbeeld zingt Liza met een snik, wat goed past bij het licht romantisch klinkende liedje, een niemendalletje eigenlijk, dat hooguit bewijst dat de band veelzijdig voor de dag kan komen. Al iets interessanter is opener Kim. Dat gaat nog van acquit als een springerig vrolijk indiepopliedje maar met name door de manier waarop de stem in het ruigere refrein nèt het rood mag inschieten geeft het nummer de ballen die het nodig heeft, en die je in de eerste paar seconden nog niet vermoed. Maar verder blijft het gewoon een springerig liedje voor op een festivalweide; leuk, maar niet veel meer dan dat. Wel meer geschikt voor een groter jeugdig publiek, dat z’n schoenen bij Zalando koopt.

Nee, indrukwekkender zijn de wellicht wat minder commercieel potentiële slotnummers Why Won’t You Smile en Eat Me, I’m Sad. Hier komt een scherper randje van Pom aan het licht, en dat misstaat ze niet. Why Won’t You Smile is een dynamisch nummer dat je in de luren legt en ronduit lui begint maar explosief eindigt met stampende gitaarpartijen die met een effectje hier en daar een psychedelisch vleugje meekrijgen. Goed gedaan, boeiend om naar te luisteren. Eat Me, I’m Sad is van begin tot eind energiek en gaat voluit, uitlopend in een explosie van manie waarin we Liza horen zuchten, kirren, gillen. En toch klinkt het niet kitsch.

De Lately EP van Pom zendt nog een gemixte boodschap uit. Als Pom nu bestand is tegen commerciële verlokkingen, en zich verder ontwikkelt in de richting van de slotnummers, dan zien we ze graag nog eens terug, benieuwd als we zijn hoe ze live voor de dag komen.

2 gedachtes over “Pom – Lately

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s