Rats On Rafts – Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths

Als de Engelse poppers over je schrijft dat ‘John Peel’ trots zou zijn geweest, dan is er wat aan de hand. Rotterdams Rats On Rafts zet de Nederlandse underground internationaal weer stevig op de kaart. En dat doet de band met hun derde volwaardige album – we slaan het project met De Kift even over voor het gemak – met de werkelijk onmogelijke titel Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths. En weet je wat? Het is volkomen terecht. John Peel had dit album ook zeker aan het hart gedrukt, omwille van het avontuur, het experiment, het voorstellingsvermogen, de dubbele bodems, de sfeerwisselingen én de catchy momenten.

Je kunt geen krant of magazine openslaan op dit moment, of je vindt er wel iets in terug over het nieuwe kind van de Rats. Reden voor extra achterdocht uiteraard, want het kan enkel het resultaat zijn van slimme marketing. Opwarmertjes als de single Tokyo Music Experience – geïnspireerd door de ervaringen die de band opdeed tijdens een toer met Franz Ferdinand door Japan – maakten de verwachtingen voor het album hooggespannen. Die single is poppy en weerbarstig tegelijk. Nu kennen we de weerbarstige kant van de Rats maar al te goed, met als exponent hun in 2015 verschenen album Tape Hiss. Die poppy laag is al van langer geleden. Het samenvloeien van die twee kenmerken maakt het opwindend.

Welnu, op Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths horen we beide kanten van de Rotterdammers afwisselend terug. Die afwisseling tussen aantrekken en afstoten maakt het een buitengewoon boeiend album met een kop en een staart waar je, misschien wel in tegenstelling tot de voorganger, met plezier naar kunt blijven luisteren.

Excerpts… opent met het intro Rain – een gitaarloopje met een oosters motiefje – dat vloeiend overgaat in A Trail Of Wind And Fire; in de kern een flitsend opwindend liedje met een plakkend refrein. De toon is hiermee gezet. Misschien ook wel direct het sterkste nummer weggegeven, maar wat volgt is als een sprookjesachtige vertelling afwisselend en verrassend genoeg om de aandacht vast te houden. Na de pakkende opening vallen we in een geluidscollage waarin de geboorte van een tweede zoon wordt aangekondigd. Een soort Number 9 van The Beatles, spookachtig, psychedelisch. Het onweert, regen gutst uit je platenspeler. The Rise And Fall Of The Plague – actueel liedje zullen we maar zeggen – kondigt zich aan met weer zo’n verslavend melodietje gezongen door Natasha van Waardenburg, die trouwens op dit album de sterren van de hemel speelt op bas. De nummers met pakkende melodielijnen trekken een luisteraar van herkenningpunt naar herkenningspunt en maakt de tussentijdse moeilijkere passages verteerbaar.

Lees ook het interview:
David Fagan: ‘Dit is het derde hoofdstuk waar ik op zat te wachten’

Excerpts... is de St. Peppers van Rats On Rafts. Een album waarin de creativiteit van de band vrij mag vloeien. Waar pop, psychedelica en poëzie tesamen komen. Wat de band naar door hen nog niet eerder bereikte hoogte leidt. Met evenveel gemak hoor je er momenten van Pink Floyd in terug, als de honden in de achtergrond blaffen. Of het koor uit een Chinese opera, als de achtergrondzang schril en bijna hysterisch klinkend de contouren van de melodie schildert. Tegelijk staat de plaat, als de gitaarnoten je om de oren vliegen, stevig met beide voeten in de Rotterdams underground en in de postpunk die nu zo domineert. Excerps… is als een culminatie van decennia muziekgeschiedenis en eigentijds tegelijk. Bewonderenswaardig.

2 gedachtes over “Rats On Rafts – Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s