Zeroes

Onze beminde, verontruste en kritische broeders en zusters kwamen deze week Out in the streets (The Shangri-Las) tesamen om hun rechten op te eisen. Onvervaarde Freedom fighters (The Music) die ten strijde trokken tegen de corona-dictatuur. Allemaal met nobele bedoelingen uiteraard. Goed, er mag hier en daar een Teenage dirtbag (Wheatus) of een enkele Hooligan (The Heart Throbs) tussen hebben gezeten, maar voor de rest? Ideale schoonzonen en – dochters. Niemand die uit was op een White riot (The Clash). Ambulante straathoekwerkers, die de dialoog aan wilden gaan, zij het door middel van Throwing stones (The Grateful Dead).

Ach ja, die verdomde avondklok. Dat leidt maar tot Boredom (The Buzzcocks) en dan ben je wel toe aan een verzetje. Voor Darwin’s cowboys een buitenkansje om de werp arm nog eens te trainen, wat sprintjes te trekken en de sportieve prestaties op foto en film vast te leggen voor het nageslacht, na een rondje funshoppen. Voor de escalatie van het geweld wijs je vervolgens met een beschuldigende vinger naar de Fascist cops (The Kids), die onnodig provoceerden.

Inmiddels stromen de reacties van demonstranten uit andere landen op het politieoptreden alhier binnen. Tenminste, van degenen die het na kunnen vertellen of ‘slechts’ in het ziekenhuis zijn beland na een betoging in eigen land. Een selectie. Hongkong: Praten met demonstranten en ze vriendelijk verzoeken om op te krassen? R U kiddin’ me? (Anouk). Rusland: Alleen een waterkanon ingezet? My dad says that’s for pussies (Bloodhound Gang). China: Opgepakt worden en na een nachtje brommen weer de straat op? Jullie weten niet What jail is like (Afghan Whigs). Noord-Korea: Stenen gooien naar de politie en er levend mee wegkomen? Hier wacht je dan een Firing squad (Lifehouse).

De lichtelijk overspannen reagerende burgemeester van Eindhoven sprak na de rellen in de lichtstad over een nakende Civil war (Guns N’ Roses). Iets teveel eer voor de ‘vrijheidsstrijders’, die met een mespuntje zelfkennis ook wel weten: I’m scum (Idles). Geen Heroes, eerder Zeroes (David Bowie). Voor een enigszins weldenkende en geweldloosheid aanhangende klojo als ondergetekende zorgen de gebeurtenissen er wél voor dat je eigen morele grenzen beginnen te verschuiven en het duiveltje op je schouder je influistert dat het inzetten van Rubber bullets (10CC) tegen het tuig misschien tóch het overwegen waard is.

Ik weet niet hoe het andere muziekliefhebbers vergaat, maar die (vooralsnog) twee weken avondklok zit ik ook nog wel uit. Veel van mijn naaste vrienden luisteren immers naar de naam ‘Vinyl’ en zijn met meer dan één welkom bij een avondje House arrest (Krush). Goed, ik mis de concerten en festivals en het Diggin (Kovacs) naar plaatjes, maar hoe sneller deze Shitstorm (Vandenberg) is overgewaaid, hoe liever. Sterker nog: als wetenschappers tot de conclusie komen dat corona te bestrijden valt met een komkommer onder elke oksel en een winterpeen in de bips (Stick it where the sun don’t shine – Nick Lowe), dan sta ik morgen als eerste bij de groenteboer op de stoep. Voor wie het zolang niet uithoudt en denkt dat Violence is the answer (Cold Hard Truth), slechts één advies: Wise up! Sucker (Pop Will Eat Itself)

DJ 45Frank

Playlist met alle in de column genoemde liedjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s