The Mountain Goats – Getting Into Knives

The Mountain Goats heeft onder leiding van John Darnielle in ruim twintig jaar tijd bijna twintig albums geproduceerd. Begonnen als artiest met slechts een cassettespeler als achtergrond heeft Darnielle het ondertussen beter voor elkaar. Een vaste bandbezetting zit er niet in, maar de afgelopen jaren heeft hij kunnen rekenen op de steun van bassist Peter Hughes en drummer Jon Wurster. Die solide basis zorgt voor een nieuwe parel in de kroon die het oeuvre van The Mountain Goats gerust mag worden genoemd. Getting Into Knives is een album met prettige tempowisselingen, een fijne luisterplaat waar piano en gitaar harmonieus samengaan, hier en daar heerlijk ondersteund door blazers en orgel. 

Net als op Goths uit 2017 is er een duidelijk thema. Getting Into Knives gaat over ouder worden. Darnielle is de doorgewinterde, oudere vertellers die wijsheid overdraagt aan minder ervaren luisteraars. Hij doet dat op een aangename manier in 13 nummers die samen bijna een uur duren. Zoals op Get Famous, waarmee de sfeer al vroeg op het album wordt bepaald. Het is een sterk popliedje, waarop zowel koper als orgel een bepalende rol spelen. Veel kleiner is Tidal Wave, waarop we Darnielle horen praatzingen met een repeterende drum, bas, piano en fagot op de achtergrond. Het wordt gevolgd door het even kleine Pez Dorado, een fragiel nummer waarop Darnielle zichzelf begeleidt op akoestische gitaar.  

Ondertussen vragen we ons af waaraan de muziek ons zo doet denken? Na een aantal luisterbeurten komen we tot de conclusie dat het Belle and Sebastian is. Liefhebbers van deze Schotse indiepopband komen op dit album zeker aan hun trekken. Dat Charles Hodges (Al Green) als orgelspeler een bijdrage levert, komt goed tot zijn recht op As Many Candles As Possible en het soulvolle Rat Queen. Hoewel de muziek op Getting  Into Knives goed binnen de folkrocktraditie past, vertoont een paar nummers jazzinvloeden. Zo vindt de band geregeld een groove, om daar vervolgens met tussenpauzes van af te wijken, alvorens weer terug te keren.  

Dat Getting Into Knives in minder dan een week werd opgenomen, is bijna ongelooflijk en zal ongetwijfeld kunnen worden toegeschreven aan de sfeer in de legendarische Sam Phillips Recording Studio in Memphis. Het resultaat is een hele fijne plaat, die bestaande fans zal bevallen, maar zeker potentie heeft om een nieuwe schare fans aan te boren. 

Een gedachte over “The Mountain Goats – Getting Into Knives

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s