The Mountain Goats – Goths

Wie de naam John Darnielle hoort, denkt automatisch The Mountain Goats, of kijkt glazig terug, want heel bekend is hij bij het grote publiek met The Mountain Goats niet geworden. Darnielle is al ruim 25 jaar de stuwende kracht achter de Amerikaanse indie band The Mountain Goats, en inmiddels is zijn zestiende album verschenen. Zijn? Ja, want hoewel The Mountain Goats inmiddels nog een bandlid telt, bassist Peter Hughes, en ook drummer Jon Wurster inmiddels een blijver lijkt, is het toch vooral Darnielles project.  

Op Goths brengt The Mountain Goats een ode aan de Goth-stroming. Zo bezingt Darnielle op Stench Of The Unburied Siouxie And The Banshees, en gaat Andrew Eldritch Is Moving Back To Leeds natuurlijk over de frontman van Sisters Of Mercy, maar eigenlijk gaan alle nummers in het algemeen vooral over de aantrekkingskracht van het duistere. Het resultaat is interessant. Goths is dan ook een luisterplaat. Zet hem op de achtergrond op terwijl je bezig bent, of een boek leest en hij nestelt zich gezellig in een hoekje van je gehoor. Toch is de plaat ook uitermate geschikt om niets te doen. Sommige nummers zijn jazzy (Paid in Cocaine, The Grey King And The Silver Flame Attunement), met een hoofdrol voor bas en brushes, anderen zijn typisch indie (We Do It Different On The Westcoast), maar alle nummers hebben met elkaar gemeen dat ze blijven hangen en ontspannen.  

Goths verdient een extra luisterbeurt. Het is geen album dat je direct bij je lurven grijpt, maar het is daarom zeker niet het zoveelste indie-plaatje. Wie mocht twijfelen skipt meteen door naar het laatste nummer, Abandoned Flesh, zolang men de repeat-knop maar niet vergeet in te drukken. 

Een gedachte over “The Mountain Goats – Goths

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s