This Is The Kit – Off Off On

Blazers, je hoort ze in toenemende mate weer een belangrijke rol krijgen is de alternatieve genres. Op Off Off On, het vijfde album alweer van Kate Stables en haar band This Is The Kit, spelen verrukkelijke blazerpartijen wat mij betreft een absolute hoofdrol. Het tilt het hele toch al niet te versmaden album naar een topniveau. Off Off On is daarmee naast Laura Marling’s album Song For Our Daughter een hoogtepunt in het indie-folk genre in 2020. Een aanrader voor liefhebbers van het schemergebied tussen folk en indie of bijvoorbeeld een band als Villagers.

In Kate Stables’ muziek hoor je het Engelse heuvellandschap terug. Hel oplichtend groen in de zon, groepjes schapen dolen rond. Muurtjes van gestapelde stenen. In haar voorgaande albums hoor je de Engelse folktraditie doorklinken. En toch is er meer aan de hand in de muziek van de Engelse die vanuit Parijs werkt. Er zit een indie lijntje door, in de minimale instrumentatie, de gitaarpartijen die zonder te oversturen toch schuren, en de wijze waarop zij haar liedjes structureert.

Dat zat er al in en komt nu in Off Off On tot volle wasdom. Ze wordt ondersteund door een volledige band en een breed instrumentarium die in de prachtige productie geweldig tot zijn recht komt. Van zacht zoemende synths, tokkelende gitaren tot en met een schurende solo, het blijft toch allemaal heel subtiel en minimaal. Nummers mogen alleen stapsgewijs uitgroeien in volume en breedte, zonder dat ooit een te grootse climax wordt bereikt. Nee, altijd blijft het subtiel en is het ingehouden genieten. Started Again is daar een wonderschoon voorbeeld van. In dit liedje, de tweede op de plaat, horen we voor het eerst de blazers schoorvoetend binnenkomen. Tot ze Started Again naar het einde toe naar een prachtige ontlading leiden. De partijen klinken jazzy, met elkaar vormen de blazers wringende akkoorden. Prachtig.

Started Again wordt opgevolgd door uptempo This Is What You Did; een single die in Engeland flink airplay heeft gekregen. Het breinplakkende refrein zingt Stables staccato, opgejaagd door de snelle noten op de tokkelende banjo. Coming To Get You Nowhere is een volgend hoogtepunt op de plaat met weer die blazerspartij die het nummer nu aftrapt met een Michael Nyman-achtig patroon.

Off Off On sluit af met rustige nummers – waaronder het ronduit prachtige liedje Was Magician – die doen denken aan de betere momenten van zo’n andere genregenoot uit het verleden, het ook wel met slowcore geassocieerde Ida. Zo eindigt de plaat in de sfeer die het hele album ademt; ontspannen, alle zintuigen volledig open, neem het in je op, droom erbij weg.

Een gedachte over “This Is The Kit – Off Off On

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s