The Mountain Goats – Dark In Here

The Mountain Goats is zo’n band die ik iedereen zou willen aanraden om te leren kennen. De indiefolkband rond gitarist en zanger John Darnielle is sinds de oprichting in 1991 bijzonder productief. Alleen vorig jaar kwamen er al drie albums uit en nu is er het indrukwekkende Dark In Here, dat in de steigers werd gezet een dag nadat Getting Into Knives uit 2020 was afgerond: 

“The day we wrapped Getting Into Knives, we drove from Memphis to Muscle Shoals and recorded another album. This had been our plan all along, but 2020 had a way of expressing its feelings about plans, All the outside world was wild dark news and the record we made (…) reflects that.”

Wat een heerlijke aankondiging. Het maakte dat de verwachtingen hoog waren gespannen, en terecht, zo zou blijken, want Dark In Here voldoet in alle aspecten. Het is gevarieerd, voelt urgent – zeker door de eerste twee nummers, die ongewoon stevig aandoen – en bevat een aantal parels van liedjes, die niet mogen ontbreken aan de kroon van het oeuvre, dat zoals eerder vermeld, indrukwekkend is.  

Het album opent met het korte en uptempo Parisian Enclave, met een bescheiden hoofdrol voor de schelringen van een tamboerijn. Ook The Destruction Of The Superdeep Kola Borehole Tower klinkt urgent, wat behalve de tekst, vooral komt door het drumroffels die het nummer onmeedogenloos voortstuwen. Toch spitsen we direct onze oren, wanneer het tempo omlaaggaat. Mobile is een schoolvoorbeeld van het vermogen om verhalen te vertellen, waar Darnielle mee is begiftigd. Harmonica, piano en elektrische gitaar zorgen voor accenten terwijl bas en drums voor een onbreekbare backbone zorgen. Het is de perfecte opmaat naar het titelnummer. Ook hier voelen we de urgentie, die het hele album kenmerkt.  

You who stood so proud once / I can taste your fear / You blazed like torches / It’s dark in here” zingt Darnielle. “It’s dark as a coal mine filling up with gas/I stand ready for the blast.” Het is de prelude naar het zo mogelijk nog dreigender Lizard Suit, dat ondergedompeld in jazzy akkoorden culmineert in een schier onnavolgbaar einde.  

Dark In Here werd opgenomen in maart 2020 in de legendarische Fame Studio in Muscle Shoals. De wereld bevond zich op de rand van de afgrond met een pandemie die woekerde en die niet tot stilstand leek te kunnen worden gebracht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de rode draad het thema rampspoed is, omdat alle nummers ofwel vooruitlopen op een ramp of er een weerspiegelen die al is gebeurd.  

Behalve het titelnummer bracht de band eerder de singles Mobile en The Slow Parts On Death Metal Albums uit. Wie deze nummers heeft beluisterd en Darnielle cs niet kent, zou kunnen vermoeden dat zij daarmee al hun kruit hebben verschoten. Maar niets is minder waar, want met nummers als het indrukwekkende When A Powerful Animal Comes, waarvoor ruim vijf minuten de tijd wordt genomen, en Before I Got There, bewijzen The Mountain Goats het tegendeel ruimschoots.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s