Nickleback

Wie na het lezen van de kop boven dit stukkie denkt dat ik hier het gelijknamige orkestje ga afzeiken, moet ik helaas teleurstellen. Je schopt immers niet tegen iemand die al kermend op de grond ligt en daarbij een geluid produceert dat het oeuvre van de Canadezen in de schaduw stelt. Nee, ik besloot afgelopen week eindelijk maar eens wat ‘nickles back’ te brengen naar mijn bank. Geen eenvoudige klus, aangezien de bank waar ik een deel van mijn financiële transacties door laat beheren in de loop der jaren twee filialen in mijn dorp heeft gesloten. Ik wil niet tot ‘naming and shaming‘ overgaan, daarom laat ik het er bij dat de beginletters van de betreffende bank r, a, b en o zijn. Ja, die bankencrisis heeft er stevig ingehakt…

Sinds jaar en dag verhuist kleingeld van mijn portemonnee naar een spaarpot, die ik tweemaal per jaar stuk sla, om het gespaarde geld te laten rollen op een platenbeurs. Een vestzak-broekzak constructie feitelijk, maar ik maak mezelf graag wijs dat het dan minder pijn in de beurs doet. Om het kleingeld te storten moest ik noodgedwongen naar de stad uitwijken. In totaal was ik een uurtje kwijt met deze actie, met dank aan het noodlijdende bankwezen. Daarom maar eens het slijk der aarde bezingen. Geld regiert die Welt tenslotte (La Düsseldorf).

Een grote depressie blijft ons ondanks de coronapandemie bespaard, we geraken niet aan de bedelstaf. En uiteraard komen de rijken rijker uit de crisis, ‘business as usual‘. Het is Dirty (cash) money (The Adventures of Stevie V/Antibalas). De verworpenen der aarde mogen bedelen om een aalmoes: Brother can you spare a dime? (Al Jolson), de grote jongens gaan er met Big money (Big Black) vandoor. Die vervloekte centen ook, zoals de punkers van The Bips ons al meegaven Fucking money. En hoewel de verzorgingsstaat langzaam maar zeker wordt uitgekleed, is het in ons ontzèttend gave landje toch net wat beter gesteld dan in ‘the land of the free’, waar miljoenen inwoners moeten knokken om wat Dead presidents (Jay-Z) op zak te krijgen. Of Aloe Blacc het nog nodig heeft? Geen idee, ik kan niet in zijn beurs kijken. Zijn I need a dollar klinkt in ieder geval prima, wat ook gezegd kan worden van Parliament’s Funky dollar bill. Positief in ieder geval: met het heropenen van de clubs is het eindelijk weer mogelijk: Shake your moneymaker (Fleetwood Mac). Maar ‘You can’t make love with a hungry belly‘, aldus Cake in No money, no love, laat staan als je No money at all hebt (Brendan Croker and the Five O’Clock Shadows). Dan kun je als rechtgeaarde golddigger nog altijd bij Daisy Chainsaw te rade gaan: Love your money. Voor welgestelde heren c.q succesvolle muzikanten zoals Mark Knopfler geldt zoals vanouds Money for nothing (and the chicks for free). The Drums hadden geen geld voor een kadootje in Money. Vertel The Exits wat: You got to have money. ‘The best things in life are free?’ The Flying Lizards dachten er anders over: ‘Your love don’t pay my bills’, leren we van hun Money.

Onze eigen Gerrit Dekzeil vatte vanuit mannelijk perspectief even fijntjes samen waar het in het leven om draait en wat het de moeite waard maakt: Geld, drank en lekkere wijven. Sharon Jones zaliger daarentegen zag het wat anders: Money don’t make the man. Maar ach, wie écht van muziek houdt, neemt platzak zijn graag voor lief: Geldgebrek & rock & roll (De Dijk).

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s