Paul Dutton – Parallel Spark

Het openingsnummer Walls Of Light op de nieuwe soloplaat van Paul Dutton trekt me de plaat in. De samenzang, sprankelende gitaren en de Neil Young-achtige lekker smerige leadgitaarpartij verleiden me om verder te gaan, dieper dit album in met muziek die me normaal niet direct aanspreekt. Wat me normaal afkeert is de stevige rockinvloed op het album. Die komt al wat irritant op de voorgrond in de gitaarsolo in titelnummer Parrallel Spark, die mij wat te jaren zeventig losgeslagen is. Maar voor het overige zijn de gitaarpartijen in dit nummer juist afgemeten functioneel. Maar wel stevig en hoekig en zo een prima achtergrond vormend voor de samenzang die als een koor alle nummers siert.

Paul Dutton is een muziekleraar aan Lake House Music Academy in New York die in de studio van zijn broer een soloplaat in elkaar heeft geschroefd. In zijn muziek hoor je invloeden van West-Coast en een vleug folk en psychedelica, vermengd met de intensiteit van klassieke Led Zep-rock uit de jaren zeventig. Alsof Joe Walsh een deuntje speelt met Deep Purple, zeg maar, en hij met zijn al dan niet voormalige vrienden van The Eagles de zang voor zijn rekening neemt.

Het resultaat is een prima rockplaat vol melodie en mooie zangpartijen waar je evengoed op momenten – neem nu het stuk in Long Lasting waar de zuigende bas onder de gitaarsolo het ritme van je hartslag gaat bepalen – stevig kunt headbangen. Met een aantal prima songs die zich snel in je hoofd nestelen. Het acht nummers tellende album sluit alleen helaas een beetje suf af met te nadrukkelijk folky liedjes die de energie van het voorafgaande doen vervliegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s