Marathon – Marathon ep

Niet elke band in ons land heeft de mazzel om al in een relatief vroeg stadium opgepikt te worden door een platenmaatschappij. Het Amsterdamse trio Marathon had die mazzel wel. V2 Records ziet brood in dit talent van Lennart van Hulst, Kay Koopmans en Nina Lijzenga en brengt nu kort voor het festivalseizoen aanvangt een eerste ep van Marathon uit. Zes nummers die zo’n beetje de korte geschiedenis van het trio samenvatten: het loopt uiteen van puntige indie tot duistere postpunk. Verzamelnaam voor de gitaargedomineerde muziek van Marathon is ‘heftig’.

Verwacht daarom bij het beluisteren niet dat je een ontspannen tijd gaat hebben. Marathon houdt niet van simpele deuntjes, laat staan dat hun composities recht-toe-recht-aan couplet-refreintjes herbergen. De Amsterdammers moeten het hebben van de onderhuidse spanning, de lichte dreiging waarmee de liedjes doordrenkt zijn. Het zijn dan ook geen liedjes die je na een keer luisteren niet meer uit je hoofd krijgt, het zijn groeiertjes die wat inspanning vereisen. Vergelijk het maar met een band als Metz: weerbarstig, gruizig, uitdagend, confronterend maar uiteindelijk hartveroverend.

Ons hart had Marathon sowieso al te pakken, live spelend. Een trio dat hard werkt, met veel plezier speelt en zich niks aantrekt in wat voor omstandigheden ze dat moeten doen. Live klinken ze wel aanmerkelijk directer en misschien nog wel wat aanstekelijker dan op deze ep, waar zo te horen veel aandacht aan de productie en arrangementen is gegeven. Bij de productie zijn in het genre gevestigde namen betrokken: Daan Duurland van Katzwijm studio en Tammo Kersbergen die tekent voor de mastering. Met dat team is een geluid neergezet dat aanzienlijk grootser is dan de band live produceert. En toch is het live zeker niet minder overrompelend, wat een aanbeveling is om ze te gaan bekijken als je daar de kans toe hebt.

Onze favoriet is gek genoeg toch misschien wel het meest geproduceerde nummer op de ep Tired, dat een mooie spanningsboog heeft, een fijn hooklijntje op gitaar en een zangpartij waarin Kay Koopmans bijna net zo huilend uithaalt als We Were Promised Jetpacks’ Adam Thompson.

Marathon is de komende maanden onder andere te zien op Best Kept Secret, Dauwpop en Misty Fields

Een gedachte over “Marathon – Marathon ep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s