SweetMilk – Changing Moods

De Tour win je misschien in bed, maar de band die zijn naam ontleent aan de wielrenner die deze uitspraak ooit deed, is duidelijk niet lui. Hoewel de band pas werd opgericht in 2021, timmert hij hard aan de weg. Hoe? Door veel op te treden natuurlijk. En dat betaalt zich uit in een debuut-ep die staat als een huis.  

Op Changing Moods staan vijf nummers die te karakteriseren zijn als rock en pop met een subtiele scheut soul. Andersom mag ook, pop-rock, maar pas op, want daarvoor zit er over het algemeen te veel pit in. Goed, Sweet Daydreamer begint met rustig pianospel, maar gaandeweg blijkt de ballad een katje om niet zonder handschoenen aan te pakken en ontpopt het zich tot een van de meest gearrangeerde nummers van dit debuut met mooie symfonische invulling, verrassende wendingen en sterke achtergrondzang die een goede, maar niet overheersende aanvulling is op de stevige zang van frontman Mike Mendels, die qua stemgeluid wel wat wegheeft van Neil Diamond. 

De ep wordt uitstekend afgetrapt met de eind vorig jaar verschenen single Little Things. Het is een uitstekend visitekaartje en volgens mij is dit de signature sound van de Achterhoekers, die ik niet anders kan omschrijven dan eerlijke rock. Het wordt gevolgd door het stevige Sometimes It Rains, dat een fijne seventies, classic rockvibe heeft, waarna middels Empty Words het gas enigszins wordt teruggenomen, zonder dat de luisteraar met lege handen komt te staan, al is dat maar omdat hij de air guitar veelvuldig ter handen kan nemen. 

Slotnummer Do What You Wanna Do ontpopt zich met een ijzersterk refrein tot een heerlijke meezinger. Embrace your freedom / It took you so long / It’s your turn now / Your time has come. SweetMilk sluit zo profetisch af, want wie in korte tijd zo’n ep kan maken, is wat mij betreft in staat om door te breken. Enige kritiekpuntje is dat de plaat niet langer duurt. Welnu, daar kan de band een volgende keer vast voor zorgen.  

Nieuwsgierig geworden? SweetMilk is op 27 mei live te zien in Dinxperlo, op 30 juni in Varsseveld en op 17 juli tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s