Trio Koko – Taruko II

Het was lang stil rond Trio Koko uit Dordrecht. Nadat het drietal in 2001 This Is Koko uitbracht, leek het of de band ter ziele was. De leden hadden het druk met andere projecten zoals onder andere The Soul Snatchers, Jazzinvaders, Si Bung Parelpet, AIFF en Martin & Garp. Gezien het oeuvre van die bands, kan je het drietal niet verwijten dat ze stil hebben gezeten, maar voor liefhebbers van de instrumentale surfgeörienteerde rock ‘n roots moet het een verademing zijn geweest toen in 2021 het drieluik Taruko werd aangekondigd.

Geen yin, zonder yang en elk nadeel heeft zijn voordeel. Dat Taruko verschijnt is te danken aan de coronapandemie, want eindelijk vond Trio Koko tijd om oude ideeën uit te werken en nieuw materiaal te schrijven. Reeds in datzelfde jaar leidde dit tot het aanstekelijke eerste deel en nu is er deel twee, dat wederom uit negen goed verzorgde instrumentale pareltjes bestaat.  

Bombay Jam verscheen als treffende teaser. Het is opgebouwd rond een bekend thema, zodat het direct goed in het gehoor ligt. Bovendien is er volop ruimte voor gitarist Ron ‘Parelvet’ Smith, bassist Ton van der Kolk en drummer Timothy ‘Phil Martin’ van der Holst om te excelleren. En dat geldt eigenlijk voor alle nummers, want de heren laten elkaar volop de ruimte. Sterker nog, ze vinden zelfs hier en daar een gaatje voor een fijn sixties orgeltje, zoals op T & Go of Torro en voor vibrafoon op slotnummer Howdy Partner. 

Taruko II bevat diverse stijlen, waardoor het album dat nog geen half uur duurt toch behoorlijk veelzijdig is. Het opent als een aflevering van X-Files met het mysterieuze en enigszins spacey Entreprise, neemt ons mee op de rug van een kameel in Camel, terwijl rockers op hun wenken worden bediend met Move It Kim waarna Vivace zorgt voor een rustpuntje.  

Na de release van de digitale albums Taruko I en Taruko II zal een selectie van de tracks ook verschijnen op vinyl als Taruko. Echter gezien de toenemende populariteit van lp’s en de daarmee oplopende productietijden, zou het mij niet verbazen als Taruko III eerder het licht ziet. Nu wil ik me nergens mee bemoeien, maar dan heb je natuurlijk wel meteen genoeg nummers voor mooie leuke dubbel-elpee…  

Taruko II werd evenals het eerste deel gemixt en gemastered door Edwin in ’t Veld en verschijnt wederom bij Sheephead Records. Het is een aanrader voor liefhebbers van The Pyramids, Krontjong Devils en Twang Inspectors.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s