Roll over Beethoven

Het is een fiks hiaat in mijn parate muziekkennis: ik kan geen Mozart van een Shostakovich onderscheiden, geen Schubert van Haydn en geen Rossini van Brahms. Van één kant spijtig voor een melomaan die van veel muziekskes houdt, maar je ken nie alles hebbuh. Heeft er deels ook mee te maken dat de enige noten die ik kan lezen op de verpakkingen van Duyvis staan. En dat terwijl klassieke muziek al een eeuwigheid doorsijpelt in de popmuziek (A fifth of Beethoven van Walter Murphy & the Big Apple Band, Madame Butterfly’van Malcolm McLaren en Also sprach Zarathustra van Deodato; drie nummers geënt op klassieke muziek die me zomaar te binnen schieten). Klassieke muziek is hogere wiskunde voor me en ook daar heb ik nooit kaas van gegeten. Ik viel afgelopen week in een uitzending over klassieke muziek, waarin een klassiek geschoolde muzikant en kenner me diets probeerde te maken hoe ingenieus en geniaal een dwarsfluitriedeltje in een compositie van … (???) was. Ik keek er naar alsof ik water zag branden. Ik kan me dan ook deels vinden in een fameuze quote van Lou Reed: ‘One chord is fine. Two chords is pushing it. Three chords and you’re into jazz.’ Wat ome Lou van klassieke muziek vond? Ik kan er alleen maar naar gissen.

Nou las ik deze week dat de McDonalds-vestiging in Winschoten de herrie, vandalisme, vuurwerk en rommel door hangjongeren spuugzat is en de overlast gaat bestrijden middels het draaien van klassieke muziek. Eerder werden hangjongeren bij een winkelcentrum in Dieren, bij een Albert Heijn-filiaal in Amsterdam en een school in Schiedam al bestookt met muziek die de overlast moest tegengaan. De laatste zette daarvoor ‘Efteling-muziek’ in. Daar ik in heel mijn leven slechts één keer in de Efteling ben geweest, kan ik me daar nauwelijks een voorstelling bij maken. Da’s waarschijnlijk maar goed ook, want mijn gedachten gaan dan al gauw uit naar Ice queen van Within Temptation op ‘endless repeat‘. Dat muziek een beproefde martelmethode is, is genoegzaam bekend. Vraag maar aan degenen die de scepter zwaaiden over de gevangenis op Guantanamo Bay, waar vermeende moslimterroristen onder andere werden getrakteerd op urenlang snoeiharde Metallica. Afstemmen op Radio 100%NL was zelfs de Amerikanen kennelijk te gortig. Mogelijk vreesden zij een aanklacht voor misdaden tegen de menselijkheid. 

De filiaalleider van de McDonald’s-vestiging is tevreden. ‘We zijn hier nu een maand mee bezig en de grote groepen jongelui die we voorheen hadden, hebben we nu niet meer.’ Mooi dat dit experiment lijkt te slagen om overlast tegen te gaan, maar een gemiste kans om de jeugd wat culturele bagage mee te geven. Je drijft ze zo bovendien – voor zover nog nodig – rechtstreeks in de armen van door autotune aangedreven Nederhop of EDM.

Ik verwacht in Winschoten binnen afzienbare tijd een toeloop van wat oudere, klassieke muziekliefhebbers, die zich op de tonen van Wagner, Stravinsky, Bizet, Debussy, Salieri en Ravel tegoed doen aan een Big Mac of McFlurry. Mocht ook deze groep voor overlast zorgen, bij deze een tip: Metal Machine Music van Lou Reed door het filiaal laten schallen. 

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s