Inspirerende drummer

Dit weekend werd officieel bekend gemaakt dat Josh Freese de nieuwe drummer van de Foo Fighters is. Er gaan weken, soms wel maanden voorbij zonder dat ik een seconde aan die band denk en het had mij weinig uitgemaakt als ze iemand anders hadden gekozen, maar ik vond het toch leuk. 

Josh Freese is namelijk een van mijn favoriete muzikanten. Niet dat ik verstand heb van drummen, maar op een ander gebied heb ik een hoop van hem geleerd. 

Toen hij in 2009 een soloplaat uitbracht, heeft hij dat bekostigd door verschillende pakketten aan te bieden. Dat begon bij een simpele download van de plaat voor $7 en liep op tot een pakket van $75.000. Als je dat kocht, zou hij onder meer liedjes over je schrijven, als je een band had, ging hij als drummer met je mee op tour, je mocht bij hem thuis komen logeren en je kreeg na afloop zijn Volvo mee naar huis. 

Het pakket voor $50 werd het meest verkocht: je kreeg het album én een telefoontje van Freese. Je mocht hem vijf minuten lang vragen wat je wilde. Hij heeft wekenlang elke dag uren gebeld om alle kopers af te werken, maar daarmee kon hij wel de plaat bekostigen. 

Ik vond het vrij geniaal en toen wij een paar jaar daarna een nieuw magazine wilden maken, besloten we ook een crowdfund-actie op te zetten. Niemand op kantoor is dol op bellen, dus als goedkopere optie boden we handgeschreven dankbrieven aan. Een van de duurste pakketten was ‘de haters-optie’. Voor het luttele bedrag van €10.000 zouden we een persoon of bedrijf juist niet noemen, zodat je een concurrent uit het magazine kon houden. 

Net als Josh Freese verwachtten we niet dat de duurdere opties zouden worden verkocht, maar deden we het puur voor de publiciteit. En net als bij Josh Freese werd zo’n duurder pakket wonderbaarlijk genoeg wél verkocht. 

Bij hem was het een jongen die net een erfenis had gekregen en aan de overledene had beloofd iets leuks te doen met het bedrag. Wie het bij ons was, kan ik niet zeggen. Ik heb gezworen het niet verder te vertellen en dat zal ik dus nooit doen. 

In een interview vertelde Josh Freese zich een beetje ongemakkelijk te voelen dat hij het geld van die jongen had aangenomen. Die jongen had er zelf totaal geen problemen mee en noemde het kopen van het pakket de beste beslissing ooit. 

Hopelijk voelt de koper van onze haters-optie dat ook zo, want ik voel me er net als Josh Freese wat schuldig over. Wij hebben absoluut onze belofte waar gemaakt, dat is het probleem niet. Ik moet alleen bekennen dat we überhaupt al nooit van plan waren te schrijven over de uitgekozen persoon.

Minke Weeda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s