Jimmy Diamond – You Radiate

Voor de opnames van You Radiate toog Jimmy Diamond uit het Overijsselse Lemele naar de Invisible Creature-studio in Los Angeles van producer Kevin Ratterman die o.a. werkte met My Morning Jacket, Ray Lamontagne en Strand of Oaks. Een goede zet, getuige het uitstekende tweede album, dat nummers bevat die eerder lijken te zijn bedoeld voor stadionconcerten en uitgestrekte festivalweides dan voor kleine zaaltjes in de provincie.  

Jimmy Diamond valt met de deur in huis met single So Do I, die vorig jaar oktober al uitkwam. De albumopener zet de toon voor wat gaat volgen, zoals alt-country nummer No Man’s Land, waarmee weliswaar de voet even van het gas gaat, maar dat zich evenals het voorafgaande nummer uitstekend leent voor een lange autorit. Dit komt niet in de laatste plaats door de tekst, die gaat over de paradox te verlangen naar meer en toch te blijven hangen aan het vertrouwde. Zowel op Two Way Street als op de begin dit jaar verschenen single Chase The Moon horen we Zwinselman steelguitar spelen, wat de nummers een zweem van country geeft, al blijft de algehele teneur toch 70’s rock. 

Op diverse nummers klinkt Jimmy Diamond erg Amerikaans en dat zal mede de invloed zijn van Ratterman, die effectief als vierde bandlid meespeelde tijdens de opnamesessies en zodoende een extra laag toevoegde aan de dan weer massieve, dan weer melodieuze gitaarpartijen van frontman Jim Zwinselman op het fundament dat wordt gelegd door bassist Floris Poessé en drummer Ruud Gielen. Net als op het vorige album Common Sense // Commotion vertoont de band muzikaal gelijkenissen met My Morning Jacket en dat mag gezien het cv van Ratterman ook niet verbazen. 

Met In The Dark, dat evenals de albumopener lijkt te zijn geschreven om full force grote mensenmassa’s te overdonderen, trapt Jimmy Diamond af voor de tweede helft. Het wordt gevolgd door het titelnummer en nog twee nummers die het eigenlijk verdienen om te worden besproken, maar die in feite de weg bereiden naar het magnum opus, de uitsmijter van dit fraaie album. I’m Still Here (In All The Things You See) is een eerbetoon aan de grootvader van Zwinselman, die stierf vlak voordat de band naar Amerika vertrok om You Radiate op te nemen. De ruim negen minuten durende ballad wordt minutieus opgebouwd en balanceert aandachtig tussen roots- en bluesrock, wat onder meer leidt tot een breedvoerige gitaarsolo, die zo mogelijk nog veelzeggender is dan de tekst. 

Met You Radiate bewijst Jimmy Diamond dat americana niet uit Amerika hoeft te komen en dat Nederland een uitstekende voedingsbodem kan zijn voor gedegen, sfeervolle, bloemrijke en internationaal klinkende rock. Daarmee is Jimmy Diamond een exportproduct om trots op te zijn. Hopelijk wordt dit mede door dit album in eigen land erkent en krijgt de band de kans om de stadionsound die in You Radiate verscholen zit deze zomer op festivals in het land te laten schallen. Bridge Guitar Festival in Eindhoven geeft het goede voorbeeld. Dat er meer mogen volgen! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s