The Luka State – More Than This

Na enkele releases en het zelfgeproduceerde debuutalbum Fall In Fall Out van The Luka State in 2021 wordt de opvolger, More Than This, op het Thirty Tigers label uitgebracht. Het album heeft dezelfde energie die we van eerder werk kennen, maar het klinkt duidelijk volwassener dan het eerdere werk van The Luka State. Was het viertal uit Winsford, een onbeduidend stadje in het westen van Engeland, op het eerdere werk een ongeleid projectiel, op More Than This zijn ze een geleid projectiel. 

Door: Ronald Houtman

Nadat Fall In Fall Out tijdens de coronapandemie werd uitgebracht, werden ook de meeste nummers voor More Than This tijdens deze periode van lockdowns geschreven. De spetterende gitaar-indierock heeft hier en daar nog steeds wat punk-invloeden, maar bovenal is de zang van Conrad Ellis nu duidelijk melodieuzer. Het lijkt een handelsmerk van The Luka State te worden. Het openingsnummer Bring Us Down is hier een perfect voorbeeld van. Overigens is het nummer, zoals Ellis zelf zegt ‘a big fuck you to those, who try putting you down, to those who are jealous of what you’re doing, and what you’re trying to achieve‘. Kortom, trek je geen reet aan van wat anderen over je zeggen en schrijven maar doe lekker waar jij je goed bij voelt. Ziezo, de muzikale en tekstuele toon is gezet!

En het gaat lekker zo door. De nummers volgen elkaar mooi op, waarbij Two Worlds Apart, Stick Around, Swimming Backwards en Change wat klassiekere indienummers zijn, met iets minder punk-invloeden. Met name Stick Around, Swimming Backwards en Change doen wel wat aan Kings Of Leon denken. Temeer omdat Ellis eenzelfde rauw randje in zijn stemgeluid heeft als Caleb Followill. 

Ondanks het stevige tempo dat The Luka State aan de dag legt, verveelt het album niet snel. Speel het niet als je een stukje bezinning zoekt, of misschien toch wel. De teksten zijn bijzonder goed en gaan daadwerkelijk ergens over. Ellis bekijkt de wereld (tijdens de coronapandemie) met verbijstering en legt dit gevoel duidelijk in zijn teksten. Het meest duidelijke voorbeeld hiervan is More Than This. Dit nummer is geschreven voor een alleenstaande moeder van twee kinderen, die twee banen moest hebben om alleen al de basisbehoeften te kunnen betalen: eten, water, onderdak en verwarming. Ze raakt beide banen kwijt, wat de situatie er niet beter op maakt. Ellis draagt het nummer aan haar op, maar het is duidelijk een sneer naar het systeem dat dit laat gebeuren.  

En jawel, er staan ook enkele nummers op met het oudste onderwerp van liedteksten: de liefde. Niet zozeer liefdesliedjes, maar meer het vertolken van het gevoel dat er mensen zijn die om je geven en die je steunen. 

En dan, als slotnummer, toch een echt liefdesliedje. Movies is een prachtig ingetogen gezongen nummer. Muzikaal misschien wat uit de toon vallend bij de rest van het album, maar als slotnummer zorgt het ervoor dat de cirkel rond is. 

The Luka State heeft met More Than This een grote stap voorwaarts gezet. Komt het album na de eerste keer luisteren nog wat wisselvallig over, na enkele keren komt de gelaagdheid boven en hoor je duidelijk de evolutie van de band. More Than This groeit naar je toe en vrijwel alle nummers blijven in je kop hangen. Knap gemaakt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s