Dutch Uncles – True Entertainment

Ruim zes jaar stilte. We hadden ze eigenlijk al afgeschreven. Maar hier is dan toch ineens een vervolg met het zesde album van de Engelse artpop-formatie Dutch Uncles. En het is alsof de tijd intussen stil heeft gestaan. Hoewel, de band onder leiding van Duncan Wallis die aan het geluid die kenmerkende hoge stem met het trillertje in de allerhoogste regionen meegeeft, gaat met True Entertainment eerder in de tijd terug dan vooruit. In dit geval is dat eens goed nieuws, want naar mate de albums zich aaneen regen, werd de kwaliteit er niet per se beter op. ‘Bereid je er op voor dat het wat tijd gaat vergen voor het gaat werken’, schreven we bijvoorbeeld in 2015 over het ‘moeilijke’ album O Shudder

Met True Entertainment keert de band terug naar de formule die we kennen van baanbrekende albums Cadenza (2011) en Out of Touch in the Wild (2013) waarop het indiehitje Fester te vinden is. Berg het op tussen pop met een artistiek tintje zoals Wild Beatsts en Everything Everything. 

Toch is het niet enkel rozengeur en maneschijn want Dutch Uncles levert op hun nieuwe album wel in aan tegendraadsheid, net het ingrediënt die het echt interessant maakte. Het is een kwestie van balans: op latere albums schoot de band wat door in ingewikkelde constructies en dat deed afbreuk aan de toegankelijkheid. Nu schiet de band misschien iets te ver door in toegankelijkheid. Met als meest uitgesproken voorbeeld de single Tropigala (2 to 5), een lekker dansbare track, ronduit vrolijk, maar ook een tikkie hap-slik-weg. De tijd zal moeten leren of deze plaat die nu heerlijk wegluistert – lekkere ritmes, mooi klinkende productie, lekkere baslijntjes en ragfijne elektronica – wel een blijvertje is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s