Dutch Uncles – Big Balloon

De Britse artrockers Dutch Uncles hervinden de weg omhoog met hun nieuwe plaat Big Balloon. Op O Shudder uit 2015 leken ze even de weg kwijt in hun eigen ingewikkelde muziek. Die plaat muntte uit in moeilijk doen en daarbij verloren ze de luisteraar uit het oog. Met Big Balloon revancheren ze zich… deels.

Dutch Uncles maken van die muziek die je met enige moeite moet veroveren. Bij eerste beluistering duizelt je het en kost het de nodige energie om door de ogenschijnlijke kakofonie heen te luisteren. De drukte kan aardig op je zenuwen werken. Maar op den duur begin je de patronen te zien in de gekke wendingen en breaks op plekken waar je ze nooit zou vermoeden. Dan gaat het leven en als het goed is ben je vanaf dat moment hooked

Big Balloon past in dit straatje. De plaat laat zich eerst even moeilijk doorgronden. Maar met name in de tweede helft van de plaat staan groeibriljantjes die het de moeite waard maken door te bijten. Dat begint al bij het vierde nummer op de plaat Same Plane Dream, waar raar stuiterende coupletten worden afgewisseld met een dromerig prachtig refrein dat door het felle contrast nog eens extra goed werkt. De pracht komt echt bij Achameleon, een op piano en strijkers gebaseerde prachtige ballade waar Duncan Wallis op zijn zo uit duizenden te herkennen theatrale zangstijl op zoek gaat naar je gevoelige snaar… en die vast en zeker gaat vinden. Zo volgen nog een paar mooie nummers die en kunstig en voldoende toegankelijk zijn met als hoogtepunt Streetlight.

Maar het moet gezegd, de plaat opent met een paar nummers die weer vooral dwars zijn. Knap hoor, dat een band die moeilijke dingen kan verzinnen en uitvoeren, maar als er niet veel meer te ontdekken is in die wirwar van noten, schiet het zijn doel toch voorbij. Maar dit keer blijft de schade gelukkig beperkt.

Er valt veel te genieten op Big Balloon, en dat begint met de unieke sound van Dutch Uncles, sterk leunend op een heerlijke met diepe chorus overgoten bas, de bijzonder expressieve stem van z’n frontman en de rijke arragementen met suizende synths en hier en daar effectieve strijkerpartijen.

Een gedachte over “Dutch Uncles – Big Balloon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s