Jimmy Diamond – Common Sense // Commotion

Jimmy Diamond is een band met een bijbaan. Wanneer het trio uit Overijssel namelijk niet zelf on tour is, dan is het gedurende Europese tours de vaste begeleidingsband van Strand Of Oaks, het eenmansproject van Timothy Showalter. Maar denk nu niet dat Jimmy Diamond een spin-off is, want het trio heeft wel degelijk een eigen geluid, al is dat mede door het touren met Showalter wel beïnvloed door diens americana. En dus schoven de mannen van Jimmy Diamond, die van oorsprong meer riff-geörienteerde bluesrock spelen, qua sound op in de richting een smeltkroes van hedendaagse indierock en 70’s rootsrock en americana.  

Met Common Sense // Commotion brengt Jimmy Diamond een debuutalbum uit, dat duidelijk twee kanten heeft. Je zou ook kunnen stellen dat het een dubbel-ep is, want Jimmy Diamond koos ervoor om elke kant van de plaat een eigen smoel te geven. Common Sense werd opgenomen in Nederland en gemixt in New York door Arjan Miranda (Black Mountain). Commotion werd aan de voet van de Lemelerberg opgenomen en gemixt, waarna het album als geheel nog eens onder handen werd genomen door Wessel van Oltheten (De Wollf, Anne Soldaat, Blaudzun). Het resultaat is een fijne rockplaat, die wel degelijk als volwaardig album mag worden beschouwd. 

Het zal wel toeval zijn, maar zowel op de A- als de B-kant is het vierde nummer voor mij favoriet. Liefhebbers van My Morning Jacket zullen met mij eens zijn dat Earthquake een heerlijke rocker is, die ingetogen begint maar al gauw met een prettig gangetje naar het einde door dieselt. Op de B-kant speelt zich iets soortgelijks af. Nummer vier heet daar In A Blink Of An Eye. Dit nummer begint even, zo niet nog ingetogener, maar houdt deze sfeer ook langer vast. Het is een ballad die erom vraagt om uit volle borst mee te zingen. Net als single Elephants is het een uitstekende indierocker.  

Laatstgenoemde nummer refereert met het gezegde “Maak van een mug geen olifant” aan de pandemie. Is dat naïef of positief voor muzikanten, die de gevolgen aan den lijve ondervinden? Wie het weet mag het zeggen, maar niemand kan Jimmy Diamond verwijten dat hij bij de pakken neerzit. De band heeft zelfs een kleine tournee gepland om het album luister bij te zetten. Mocht één of meer van onderstaande geplande optredens doorgaan, dan kan ik het de lezer van harte aanbevelen om Jimmy Diamond te checken en te supporten: 

5 sept – Bruis Festival, Maastricht / 24 sept – Willem Twee, Den Bosch / 8 okt – Little Devil, Tilburg / 14 okt – Left Of The Dial festival, Rotterdam / 16 okt – Burgerweeshuis, Deventer / 21 okt – Merleyn, Nijmegen 

Een gedachte over “Jimmy Diamond – Common Sense // Commotion

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s