Tora – A Force Majeure

Kijk, Covid is voor veel mensen een hard gelach. Maar voor de een pakt het toch net nog even iets ruwer uit dan voor de ander. Stel je voor dat je omwille van je carrière beslist een poosje in het buitenland te gaan wonen. En als je daar nauwelijks gesetteld bent een ziekte losbreekt waardoor je én je werk niet meer kunt doen én moeilijk weer naar huis kunt. Lullig.

Dat overkwam de Australische band Tora. Om touren in Europa en de VS eenvoudiger te maken, besloot die band om thuishaven Byron Bay te verruilen voor Amsterdam. En toen brak de pandemie uit. Nou ja, niet getreurd, daaraan hebben we nu min of meer een nieuw album te danken van deze getalenteerde artrock formatie. A Force Majeure – een titelverklaring is niet meer nodig na bovenstaande context – is het derde album van de Australiërs en dus eerder gemaakt dan gepland. Ze hebben de noodgedwongen rust gebruikt om nieuw materiaal te schrijven en op te nemen.

Het resultaat mag er zijn. Artrock die veel weg heeft van Wild Beasts en Duch Uncles, maar ritmisch en wat betreft sounds voor de beats en synths aanhaakt bij James Blake. In een nummer als When Will I Learn loopt die laatste invloed met golven uit de poriën. Het is een mix van indiepop en r&b. Ondanks de melancholische grondtoon – die dan bijvoorbeeld in het titelnummer van de plaat weer sterk aan Klangstof doet denken – klinkt het album toch optimistisch, wat knap te noemen is gezien de situatie waarin het is gemaakt. Mooiste liedjes komen wat mij betreft pas in het tweede deel van het album langs, mede te danken aan mooie vocale gastbijdragen. How Long, een duet met een refrein met een ijzersterke pophook, en When Will I Learn dat sonisch uitblinkt, zijn voorbeelden. Het is soms wel even doorbijten als het gaat om het stemgebruik van zanger Jo Loewenthal. Het veelvuldig schakelen naar zijn kopstem maakt het naar mijn smaak soms een tikkie te theatraal.

Tora heeft de tijd goed gebruikt. A Force Majeure is een raak artrock album dat klinkt als een klok en een paar mooie nummers herbergt. De band is binnenkort live te zien in Nederlandse clubs waaronder Rotown Rotterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s