Racing cars

Het duiveltje dat leedvermaak heet nam afgelopen weekend plaats op mijn schouder en fluisterde in mijn oor: ‘Jammer dat die Grand Prix van Spa-Francorchamps een week te vroeg kwam, he?’ Het zou wat zijn. Davina Michelle zingt het volkslied, de coureurs rijden een rondje of drie en dan is het klaar en kan iedereen weer naar huis. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), Stichting Duinbehoud en Milieudefensie Haarlem ontkurken de champagne die eigenlijk voor de winnaar van de GP van Zandvoort is bestemd. De rugstreeppad en de zandhagedis trekken een lange neus naar de organisatie van het vroem-vroem feestje en gaan in polonaise door de duinen. Prins Bernhard jr. eet uit frustratie zijn bril op. Jan Lammers vervloekt bij Studio Sport snikkend de weergoden die ervoor zorgden dat de hoogmis van de autosport in het water is gevallen en bonkt na afloop minutenlang het hoofd op het stuur van zijn auto. De wederom vanaf pole position vertrokken Max Verstappen huilt krokodillentranen omdat hij de koppositie in het WK-klassement in de schoot geworpen krijgt. Een teleurgestelde Lewis Hamilton stelt voor om Formule 1 races voortaan alleen nog op volledig overdekte circuits te verrijden. Demissionair premier Mark Rutte belooft alles in het werk te stellen om de maximumsnelheid op autosnelwegen te verhogen naar 150 kilometer per uur, zodat ook de gewone, hardwerkende Nederlander kan ervaren hoe ontzettend gááf het is om met grote snelheid over God’s wegen te jakkeren.

Jullie zullen begrijpen dat ik weinig op heb met gemotoriseerde sport in het algemeen en de Formule 1 in het bijzonder. Het zal me aan m’n harige reet roesten wie in de training de snelste tijd rijdt. Mooi dat er binnen een paar seconden vier nieuwe banden op zo’n racewagentje liggen, maar persoonlijk vraag ik me op dit moment af of en waar ik bij een eventuele lekke band de krik van mijn eigen auto kan vinden, hoe deze te gebruiken en check ik voor alle zekerheid nog maar eens mijn lidmaatschap van de Wegenwacht.

Als muziekliefhebber ben ik meer geïnteresseerd in wat de DJ’s die – tegen betaling, hoezee! – het racespektakel van muziek mogen voorzien op hun playlist hebben staan. Ik heb wel wat suggesties. Onvermijdelijk: Max van Paolo Conte. Ook niet te missen: Jerry was a race car driver van Primus. Voor de nationale trots: Pedal to the metal van Peter Pan Speedrock. Formula one van Mattiv. Om nog wat zout in de wonde te strooien: No cars go van Arcade Fire. Een eerbetoon aan de ‘GOAT’ van de Formule 1: Corduroy met Ayrton Senna. Beatle George Harrison was een racefan: Faster. En doe er Air Bubble met Racing car ook maar bij. Voor de ‘kurious oranj’ huisjesmelker: The Fall met Big new prinz (‘check the guy’s track record’). Wie – geheel klimaatneutraal – wil genieten van de Formule 1 kan ik het album Jo Siffert – Live fast die young van Stereophonic Space Sound Unlimited van harte aanbevelen. Jo Siffert was een Formule 1 rijder die het leven liet bij een crash op het circuit van Brand’s Hatch in 1971.

En aangezien ik met ons koningshuis nog minder op heb dan met de Formule 1 en hier stelselmatig een ‘Off with their heads!’ in me op komt wanneer ik leden van het koninklijk huis waarneem, is er maar één track die in aanmerking komt als afsluiter van een DJ-set op het circuit van Zandvoort: Silver Bullet met Bring forth the guillotine.

DJ 45Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s