Harlem Lake – Volition Live

Anderhalf jaar na het verschijnen van debuutalbum A Fool’s Paradise Vol.1 komt Harlem Lake niet met opvolger Vol.2 zoals men denkbaar zou verwachten. Ondertussen is er echter wel een live-album verschenen en dat is allerminst een zoethoudertje. Op Volition Live viert de band het succes van zijn debuut en geeft het de luisteraar een beeld van hoe het vijftal live klinkt. Rauw, verdiepend, verlengend en verrijkt met achtergrondzang en een koperen blazerssectie, worden eigen nummers en covers in een ander jasje in het zonnetje gezet. 

Op Volition Live staan dertien nummers die zijn opgenomen tijdens Culemborg Blues en Better Get Hit Festival. Zes nummers zou je kunnen herkennen van het eerste album, zes zijn covers van bekende en minder bekende nummers en als klap op vuurpijl sluit het album af met de nog niet eerder verschenen eigen rock ‘n’ roll boogie-stomper, Jack In The Box. 

Volition Live opent met onvervalste bluesrock in de vorm van The River, om stevig door te pakken met Barrelhousecover Beware, waarna wordt geschakeld naar een blues-traditional, Whiskey Drinking Woman. Voor de meeste eigen nummers geldt dat ze zijn opgepoetst met extra’s en daardoor langer duren. Neem Please Watch my Bag, dat ongetwijfeld de langste gitaarsolo van gitarist Sony Ray van den Berg op deze plaat bevat. Of luister eens naar Deaf & Blind, die wordt opgeleukt met een Deep Purplewaardige orgelsolo door Dave Warmerdam, die op elk nummer, met uitzondering van de ballad I Won’t Complain achter de toetsen zit. Dan neemt zangeres Janne Timmer het namelijk niet onverdienstelijk over. Wat heet, dat zou ze vaker mogen doen – niets ten nadele van Warmerdam, die samen met Timmer en gitarist Sonny Ray van den Berg verantwoordelijk is voor de eigen composities. Noemenswaardig met betrekking tot I Won’t Complain is overigens ook de bassolo van Kjelt Ostendorf, die net als de blazers het nummer vleugels lijkt te geven. Hebben we daarmee de hele band gehad? Nee, vlak drummer Benjamin Torbijn vooral niet uit, want met zijn gedegen drumspel zet hij een solide basis neer over welke de overige muzikanten mogen shinen op dit in eigen beheer uitgebrachte, rijk uitgevoerde live-album.

Dat Harlem Lake in 2022 werd uitgeroepen tot winnaar van de European Blues Challenge mag na beluisteren van Volition Live niet verbazen. Sterker nog, de band onderstreept die titel dubbel en vet, maar legt ook de lat hoog voor het vervolg op zijn debuut dat naar verluidt in de maak is en dat mogelijk in juni van dit jaar zal verschijnen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s