Een tientje per plaat

Op Twitter zag ik dat een van de Rotown-bezoekers het afgelopen weekend de dj tien euro heeft geboden om Sex On Fire te draaien. Los van dat het best wonderlijk is dat iemand die plaat nu nog steeds wil horen, is het ook onbeleefd en irritant. Een dj is geen jukebox. Maar geld bieden is ook weer niet heel uitzonderlijk. Tenminste, ik kan me niet herinneren dat me het ooit in Rotown is overkomen, maar ik heb op andere plekken gedraaid waar het wel gebeurde. 

In Den Haag was er bijvoorbeeld een gast die zo uit een aflevering van De Sterkste Man van Nederland leek te zijn weggelopen. Hij stond met zijn enorme armen over elkaar aan de zijkant naar de dansende mensen te kijken. Na een half uurtje kwam hij naar de dj-booth en zwaaide met een briefje van 50. Dat was voor ons als we Rod Stewart zouden draaien. 

Mijn dj-partner vond dat we het geld niet konden aannemen. Ik was vooral benieuwd hoe die kleerkast zou dansen op de enige Rod Stewart-plaat die we bij ons hadden: Baby Jane. Het geld hebben we uiteindelijk niet aangenomen, maar de plaat hebben we wel gedraaid en ik kan niet anders zeggen dan dat hij voor zijn omvang behoorlijk lichtvoetig was. 

Door het tientje dat afgelopen weekend werd geboden, moest ik denken aan de berekening die we ooit een keer hebben gemaakt voor een soort levende jukebox-avond: Tijdens een clubnacht in Rotown kun je rond de 75 platen draaien. Heel veel meer dan een tientje per plaat zul je niet krijgen, dus dan ga je bepaald niet naar huis met Tiësto-achtige bedragen. Helemaal niet als je dat geld moet delen met iemand die de verzoekjes aanneemt en de betalingen afhandelt. Je zult ongetwijfeld een keer het geluk hebben dat acht man toevallig hetzelfde verzoekje indienen, maar daar staan vast genoeg momenten tegenover dat iedereen te druk is om plaatjes aan te vragen. Met drinken of dansen of zo. 

Voor het geld hoef je het dus niet te doen. En voor een beetje een gezellig verloop van de avond al helemaal niet. De gemiddelde bezoeker heeft namelijk een wonderbaarlijk idee van dansbare muziek. Van de tien verzoekjes die een dj krijgt, slaan er zeker vijf helemaal nergens op. Daarom kun je de muziek beter aan de dj’s overlaten. Betaal aan de deur en hou je geld daarna in je zak. 

Tenzij ik draai. 

Ik doe maar wat en ik heb geen principes, dus voor €50 draai ik Sex On Fire voor je. En voor €100 doe ik het zelfs vriendelijk glimlachend. 

Minke Weeda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s