4Reel – Days Flow By

Laat je niet in de luren leggen door de naam van de band, want de argeloze lezer zal mogelijk vermoeden dat het hier om een dance-act gaat. Niets is echter minder waar, al zullen er gezelschappen zijn die op de traditionele folkmuziek van dit kwartet de voetjes lustig van de vloer laten gaan. Het klinkt dan ook zeer authentiek wat 4Reel op Days Flow By ten gehore brengt, zo waarachtig dat je nauwelijks kunt geloven dat het viertal niet uit Ierland, maar uit de Gelderland komt.  

De band kent een gezonde mix van mannen en vrouwen en bestaat naast twee oude rotten in het vak, gitarist Leo de Kruis, die voorheen actief was in Boanna Boyne en violist Jos Koning uit zangeres/fluitist Alieke Verburg en contrabassist Lonneke Knegtel. Verburg speelt, terwijl zij dan weer verhalend, dan weer levendig zingt, tevens draailier, wat de band een onvervalst eigen geluid geeft. Knegtel zorgt voor de nodige ruggengraat en is in haar spel eerder dienend, dan overheersend, terwijl ze in een nummer als The Bonnie Ship Diamond wel degelijk een energieke laag toevoegt. 

4Reel maakt muziek die je gerust in het hokje Ketische folk kunt onderbrengen. Het zijn dan ook niet alleen Ierse, maar ook Schotse en Bretonse liederen, die zij naast twee eigen nummers op Days Flow By hebben verzameld. Laten we het eens over een van die nummers hebben. Days Flow By is de hekkensluiter van het album dat dertien nummers telt en het is een aangename afsluiter, die werd geschreven door Verburg en De Kruis. Wat mij betreft is dit nummer, een akoestische ballad, de uitgesproken troef van 4Reel en een uitgelezen kans om zieltjes te winnen voor deze niche binnen de hedendaagse folkmuziek. 

Dat de muzikanten van 4Reel hun vak verstaan, staat als een paal boven water. Het album is gevarieerd en hoewel de diverse traditionals met name voer voor gevorderden zijn, bewijst de band met het titelnummer dat er wel degelijk toekomst zit in folkmuziek.

Nieuwsgierig geworden? De cd-presentatie van Days Flow By is op woensdag 1 februari in het Jacob Marishuis in Heumen. Om de entree hoef je het niet te laten, want dat is een vrijwillige bijdrage. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s