Boanna Boyne – Boanna Boyne

Boanna Boyne is het het self titled debuutalbum van de uit Gelderland afkomstige zeskoppige Keltische folkband. Op dit album staan tien nummers die stevig zijn geworteld in de traditie van Ierse volksmuziek. Naast eigen werk staan er ook drie covers op. Wat direct opvalt is hoe goed deze uitvoeringen passen in het eigen werk, een teken dat Boanna Boyne zich niet alleen heeft laten inspireren door traditionele muziek maar zich deze ook echt heeft eigengemaakt.  

Brian Boru’s March en Looking At A Rainbow Through A Dirty Window zijn beide instrumentals, waarop harp en viool centraal staan. De eerste is een traditional, de tweede is een contemporaine compositie van de de veertigjarige folkvertolker en –componist Calum Stewart. Crazy Man Michael is een knappe interpretatie van het originineel van Fairpoint Convention. 

Dat story telling een belangrijk aspect is van Keltische folk, maakt dat Boanna Boyne bol staat van verhalen die vrijwel allemaal zijn geworteld in de Ierse mythologie (bijvoorbeeld Aengus, Brú na Bóinne en Cat-Sìth) of geschiedenis (Battlefield). Een uitzondering is Seagull Of Love, waarvoor percussionist Ton van de Ven, die de tekst schreef, zijn eigen fantasie de vrije loop liet en een liefdesverhaal schreef tegen de achtergrond van het groene eiland.  

Boanna Boyne is uitgebracht in eigen beheer na een succesvolle crowdfundactie. Het zal liefhebers van dit genre zeker aanspreken, omdat het met gesloten ogen niet moeilijk is zich voor te stellen dat men in een Ierse Pub naar authentieke Ieren luistert. Ook op LARP-events zal de muziek van Boanna Boyne niet misstaan. Dat naast o.a. bodhrán, harp en viool bijvoorbeeld ook klarinet wordt gebruikt, doet niets af aan die authenticiteit. Op openingsnummer Aengus vind ik het echt een cruciale aanvulling en op slotnummer A Banshee Crying krijgt het daardoor een zweem van klezmer. 

De Dag van de Achterhoekse Popmuziek is op 19 november 2023. Boanna Boyne is dan te vinden in Podium Doesburg voor een live optreden dat in het teken staat van de album release.  

Een gedachte over “Boanna Boyne – Boanna Boyne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s