King Tuff – Smalltown Stardust

Hier komen de nieuwe hippies! King Tuff neemt afscheid van de garage roots en vertelt ons op hun nieuwe album Smalltown Stardust blijmoedig om eens goed in en uit te ademen en ons bewust te zijn van onze omgeving. Koppel je los van je zorgen van alle dag, wordt gewaar van de natuur die ons omringt! King Tuff ziet er zelfs als een Swiebertje uit in de video bij de titelsong. Alsof hij zich wil verzetten tegen de opgedrongen hectiek van de samenleving die we met elkaar hebben gecreëerd.

Je zou bijna denken dat Kyle Thomas alias King Tuff wist dat we nu zouden rouwen om het verlies van een van de grondleggers van de West-Coast-stroming David Crosby en met hun plaat respect betuigt aan zijn erfenis. Want de mooie zangpartijen op Smalltown Stardust kunnen dan misschien niet tippen aan de geniale samenzang van Crosby, het nieuwe werk van King Tuff ademt wel diezelfde West-Coast sfeer. Je voelt de warmte opstijgen vanuit het Perzisch tapijt, en kunt de geur bijna ruiken.

Kyle Thomas legt uit dat hij een album wilde maken over liefde, natuur en jeugd. Omwille van zijn carrière verkaste Thomas van het Amerikaanse platteland naar Los Angeles. En met deze plaat keert hij als het ware terug naar de plek waar hij zijn jeugd doorbracht. Opvallend liedje is bijvoorbeeld Portrait Of God. Je hoort de directe invloed van glamrock uit de jaren zeventig. Met name is het bizarre sologitaartje dat de hookline aflevert, en het T-Rex-achtige stampende ritme. ‘Going to church on sunday, I rather spend my time worshipping in my own way‘, zingt Thomas, en dat lijkt een regelrechte jeugdherinnering. Met een prachtig liedje als Tell Me kruipt King Tuff dan weer heel dicht tegen voorbeelden als Crosby, Stills, Nash & Young aan.

Smalltown Stardust is een opvallende move van King Tuff maar levert ons een nostalgisch klinkend album op boordevol mooie warme popsongs. Plaat voor onder een dekentje op de bank op een koude zondagochtend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s