Allard J.J. – Under The Loop

Under The Loop is het tweede solo-album van Allard Joost Jolles (Allard J.J.) Toch gaat de Zaandammer al heel wat jaartjes mee in de alternatieve Nederlandse scene. Je zou hem namelijk ook kunnen kennen als mede-oprichter en eerste drummer van Claw Boys Claw, of als frontman van L’Attentat, dat tot midden jaren-90 actief was, waarna Jolels koos voor een maatschappelijke carrière. In 2020 verraste hij met het album Uncovered en dat hij nu reeds met een opvolger komt, bewijst dat de zestiger vol ideeën aan zijn tweede jeugd is begonnen. 

Net als op het vorige album wordt Jolles bijgestaan door oud gedienden zoals Jeroen Kleijn, een van zijn vele opvolgers achter de drums bij CBC en John Cameron. De gitarist van de Claw neemt de leadguitar op Under The Loop voor zijn rekening, terwijl hij samen met toetsenist Rob de Weerd (Tröckener Kecks) ook de backing vocals verzorgt. Het resultaat is zoals je mag verwachten, een kruising tussen pubrock, Americana en onvervalste rock ‘n’ roll. 

Kan het misgaan met zo’n line-up? Niet wanneer je van Claw Boys Claw houdt, want Under The Loop klinkt als familie in de eerste of tweede graad. Cameron en Jolles drukken met hun gitaarwerk een onuitwisbaar stempel op de plaat, zonder dat ze daarvoor hun gitaren veel geweld aan doen. Het blijft clean, maar is wel gevarieerd, terwijl De Weerd met zijn keyboards een onmisbaar extra laagje toevoegt en Jolles zelf klinkt als een kruising tussen Iggy Pop en Peter te Bos.  

Voor de broodnodige variatie is het niet alleen rock wat de klok slaat. Neem Bug Bite, met een bijdrage van Johnny Vain op accordeon, dat zydeco- en cajuninvloeden heeft, of Copycat, bluesy alt-country, en Mild West met Cameron op slide en De Weerd op 12-string, dat behoorlijk naar country neigt, maar niet te, zodat de titel goed gekozen is, al is het ook wel fijn dat in nummers als Block The Box en Drive het pepervaatje net iets meer wordt gebruikt. Tenslotte verdient het langste nummer, Rainbow, een vermelding in deze recensie, want behalve een heerlijke gitaarsolo, is ook de tekst niet te versmaden. Zelden hoorde ik zo origineel en gemeend metaforen voor dat het leven niet over rozen gaat (If you want to see a rainbow get ready for some rain) en dat gedeelde smart halve smart is (I’m ready to share my pain with you, now gimme yours, gimme yours).  

Met Under The Loop deelt Jolles sowieso lief en leed met de luisteraar. Het album gaat over verlangen, herinneringen  en over ergens thuishoren. Mede dankzij platenbaas Frans Hagenaars (Excelsior) achter de knoppen en eerder genoemde dreamteam is Under The Loop een ongecompliceerde rockplaat geworden, die gemakkelijk zijn weg zal vinden naar je draaitafel.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s