The Inspector Cluzo – Horizon

Laurent Lacrouts en Mathieu Jourdain ontmoetten elkaar tijdens hun eerste jaar natuurkunde in Mont de Marsan. In het dagelijks leven zijn zij biologische beroepsboeren. Ze runnen een familieboerderij van 15 hectare in Gascogne. Toch zouden we het hier niet over hen hebben als ze in 2008 niet hun band The Inspector Cluso oprichtten. Inmiddels hebben ze als rock- en bluesduo negen langspeelplaten bij elkaar gespeeld en stonden ze op meer dan 1200 podia in 67 landen over de hele wereld. Tijd voor een kennismaking dus. 

Horizon is het negende album van het duo en werd geproduceerd door Vance Powell (Raconteurs, White Stripes en Chris Stapleton). Reeds na vluchtige beluistering wordt duidelijk dat ze qua muziek net zo denken als qua landbouw: Act local, think global, want er is werkelijk niets Frans aan. Gewapend met gitaar en een goede strot (Lacrouts) en een drumstel (Jourdain) maken ze met hun muziek waar wat ze uitstralen met hun independent platenlabel Fuck The Bass Player Records. Horizon bevat twaalf sterke bluesrock-nummers, die goed de balans bewaren tussen beide genres, zodat fans van beide stijlen op hun wenken worden bediend. 

Beide kanten van de langspeler wordt afgesloten met een sterke ballad over zwaluwen, een vogel die ze op het boerenland veelvuldig zullen zien. Het is niet het enige nummer dat is ingegeven door het leven dat ze leiden: Act Local Think Global opent het album met een stevige bluesrock en een poppy-refrein. Running A Family Farm Is More Rock Than Playing Rock ‘n Roll Music spreekt voor zich en The Armchair Activist, een korte, maar stevige boogie stomper waarop ook piano prominent is te horen gaat over greenwashing. Maar het is niet alleen het boerenleven dat hen inspireerde, want Rockophobia is een bluesnummer in kwartsmaat, waarin de band zich afvraagt wat rock vandaag de dag nog betekent en ze lachen met Iggy Pop, die dat ogenschijnlijk wel kon waarderen en de band een antwoord terugstuurde dat aan het einde van het nummer is te horen. 

Hoewel er eigenlijk geen mindere nummers op Horizon staan, is het meeslepende titelnummer toch een van de hoogtepunten. Het werd oorspronkelijk 15 jaar geleden geschreven voor het debuutalbum van The Inspector Cluzo, maar kwam toen niet af. Blijkbaar kwam met het afmaken ook de inspiratie, want Lacrouts en Jourdain zijn nu een symfonie rond het nummer aan het schrijven voor een volgende plaat. Hopelijk doen ze daar minder lang over, want Horizon doet verlangen naar meer van deze muzikale Franse boeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s