Drugdealer – Hiding In Plain Sight

Op het derde album van Michael Collins a.k.a. Drugdealer komt een keur aan gastmuzikanten en –zangers en –zangeressen voorbij. Bijna was het album er niet gekomen, want Collins was een tijd lang nogal onzeker over zijn eigen stem. Gelukkig wisten anderen hem te inspireren en te overtuigen, want Hiding In Plain Sight is een vrolijk album, een geslaagde mix van soul-, pop-, jazzrock en funk, dat bij vlagen doet denken aan het werk van Walter Becker en Donald Fagen, het duo dat beter bekend is onder de naam Steely Dan. 

Hiding In Plain Sight werd, zoals de titel enigszins weggeeft, geschreven in de lockdownperiode en handelt over het zoeken naar antwoorden en vooral zoeken naar liefde. Dat wordt direct duidelijk door het refrein van openingsnummer over een persoon die Madison (medicine?) heet: “Hoping you’ll find a love / You’re one design of love.” Wat een opener is dit trouwens – Drugdealer komt met de deur in huis vallen en eist direct alle aandacht op met dit groovy nummer, dat dankzij de pedal steel van Conor “Catfish” Gallaher een kosmische countryvibe krijgt.  

Op het tweede nummer, Baby, komt de zang voor rekening van Tim Presley (White Fence), die het nummer dat verder wordt gekenmerkt door heerlijke koperblazers, met gemak naar een hoog niveau tilt. Dat het nog soulvoller kan bewijst Drugdealer met Someone To Love, waarop heerlijke basloopjes een semi-hoofdrol spelen. Een overduidelijke hoofdrol is op Pictures Of You voor Kate Bollinger, die het nummer van haar zoete zang voorziet, terwijl jazzy gitaarsolo’s zich tussen de coupletten doen gelden. Op New Fascination horen we vervolgens hoe Collins zijn zelfvertrouwen als zanger heeft herwonnen en ruim verdient. Op het funky jazzrock-nummer zit zijn stem voor in de mix.  

HidingIn Plain Sight kent geen momenten van zwakte en de zoektocht naar liefde wordt met slotnummer Posse Cut goed samengevat. Collins biedt op het stevig in de funktraditie gewortelde nummer dat ruim zes minuten duurt volop ruimte aan diverse gastartiesten die variëren van Leon Sylvers tot Warren G, van Bambina, Winn en Sean Nicholas Savage tot Video Age en Kirby. En zo sluit Drugdealer Hiding In Plain Sight af met een groovende flow, geholpen door diverse vrienden. Als dat geen liefde is… 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s