Laufey – Everything I Know About Love 

Laufey is de dochter van een klassiek geschoolde Chinese violiste en een jazz-liefhebbende IJslandse vader. Het is dus niet gek dat ze als jonge pianiste een diepe bewondering voor zowel klassieke als jazzmuziek ontwikkelde. Beide genres zijn dan ook ruim vertegenwoordigd op haar debuutalbum, waarop zij onder meer verhaalt over verliefdheid in het digitale tijdperk. Op eigen wijze brengt zij zo een ode aan ouderwetse luisterjazz, die zij knap verrijkt met popstructuren, al zal de gemiddelde popliefhebber dat niet per se direct herkennen. 

Albumopener Fragile is easy listening vermengt met bossanova, waarop Laufey over een oudere minnaar zingt met haar soepele en zijdezachte zangstem. Ook het tweede nummer, Beautiful Stranger klinkt als easy listening, luisterpop à la Karen Carpenter. Liefhebbers weten genoeg, want ook de nummers die volgen zijn duidelijk lichte pop. Hoewel er wel degelijk sprake is van jazzinvloeden, slaat de balans pas halverwege het album door. I’ve Never Been In Love Before is met een koffiebruine bas, brushes op de drums en zacht pianospel waarover Laufey’s ijle stem is te horen een old school jazz nummer. Just Like Chet is een mooie verwijzing naar de periode waarin de trompettist Chet Baker honingzoete nummers opnam en over een verrassend goede stem bleek te beschikken.  

Net als het openingsnummer is ook de title track al eerder uitgebracht. Het begint als klassieke (film-)muziek, die echter al na een paar seconden abrupt tot een einde komt, waarna een pop-beat het nummer een moderne twist geeft. Daarna is het wederom tijd voor bossanova op Falling Behind en neemt Dance With You Tonight ons wederom mee terug in de tijd. Het nummer zou niet opvallen op een verzamelalbum met vergelijkbare tracks uit het midden van de vorige eeuw en kan als geen ander worden beschouwd als een ode aan klassiek jazz.  

Everything I Know About Love bevat dertien liedjes die middels klassieke muziekstijlen en instrumentatie verhalen over coming-of-age gevoelens. Dat levert grootse filmische momenten op een album dat bovendien topzwaar is van meeslepende orkestrale arrangementen en zijdezachte jazz vocalen. Laufey levert daarmee een gedurfd debuutalbum af dat een uitstekende bijdrage kan leveren aan de sfeer tijdens bijvoorbeeld matineuze koffiemomenten in het weekend en/of intieme dinertjes.   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s