The Lounge Society – Tired of Liberty

Op Tired of Liberty, het debuutalbum van The Lounge Society, zoekt de Britse band de breedte op. Al op hun vijftiende werden deze jonge honden getekend door het fameuze Londense label Speedy Wunderground, dat je kunt kennen van bands als Black Midi, Black Country, New Road, Squid, en vele andere van zulke buzzing acts. Waar bovenstaande bands na hun debuut bij de 7” Single Series van het label ervoor kozen om hun debuutalbum op een wat groter label uit te brengen (respectievelijk op Rough Trade, Ninja Tune en Warp), koos The Lounge Society er juist voor om hun eerste langspeler ook op het fijnproeverslabel van Dan Carey uit te brengen. Dit is te horen aan het resultaat: een speels album dat zich niet gemakkelijk in een hokje laat plaatsen.

Bij de aanvang van opener People Are Scary zal de doorgewinterde nieuwe-bands-fijnproever allicht meteen denken: ‘Brits, een beetje post-punk, een beetje Talking Heads, ik snap ‘m’. Maar halverwege blijkt de band je op het verkeerde been gezet te hebben en volgen er een meeslepend refrein en een uitgestrekte vertraging. Lead single Blood Money brengt geen verrassingen met zich mee, maar is gewoon een ijzersterk nummer dat ook prima op de voorgaande ep had gepast. Op track drie – een wat donkerder indie anthem dat zo van een van je favoriete albums uit 2008 had kunnen komen – laat de band voor het eerst een verrassende nieuwe kant horen. Vervolgens worden we op het rafelige en ietwat rommelige Beneath the Screen en lichtvoetige maar bedwelmende psych track North is Your Heart weer twee andere kanten uitgestuurd. De laatstgenoemde vliegt aan het eind ook nog eventjes compleet uit de bocht, heerlijk! Op Upheaval spreidt de band juist weer een rustigere en meer folky sound tentoon. En warempel: ook dit geluid misstaat de band absoluut niet.

Tired of Liberty is een eigenwijs debuutalbum waarop de symbiose tussen onvoorspelbaarheid en sterke songwriting in een heerlijk eigenzinnige sound uitmonden. Een band om in de gaten te houden! Overigens ook een band om absoluut een keer live te zien. Laat dat nou net binnenkort kunnen: op 30 oktober staat The Lounge Society in Rotown, dat wordt er een om niet te missen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s