They Hate Change – Finally, New

They Hate Change smelt genres samen tot een unieke ‘avant-garde’ hiphopsound, die verwelkomd wordt in het huidige landschap van mainstream hiphop. Met een mix van invloeden uit UK-subgenres en de Miami-underground ontstaat een vernieuwde formule. Zo kan het dus ook: Finally, New. En dat krijgt ook erkenning buiten de eigen invloedsfeer: They Hate Change tourde samen met postpunkers Shame door de VS.

Rappers Dre en Vonne, afkomstig uit Tampa Bay in Florida, noemen zich in een interview met Loud and Quiet (2021) anglofielen en dat is goed te merken. Hun liefde voor subgenres zoals UK-garage en jungle is in bijna elk nummer hoorbaar. De zelfgeproduceerde drum and bass-beats worden gedomineerd door dreunende basklanken – geleend uit Miami-bass bounce – samen met scherpe klappen op de snare. De ijzige en minimale melodieën geven genoeg ruimte aan de energieke flows van de rappers. De teksten bestaan uit pocherij over gouden sieraden en oldtimers. Maar dit vergeven we ze snel als we bedenken dat de plaat een sfeer moet uitstralen van een ‘parking party’ en aansluit bij de auto-cultuur in het zuiden van de VS. Daarin past die grootspraak.

They Hate Change klinkt anders dan hun tijdgenoten, maar toch heeft het duo zelf liever niet dat een label als ‘avant-garde’ op hen wordt geplakt. Ze doen hun eigen ding en willen nergens aan moeten voldoen. Maar ze proberen zeker niet geforceerd om anders te zijn. Zoveel wordt ook duidelijk als een vergelijking met hyperpop-groep 100 Gecs vriendelijk wordt afgewezen door Vonne in Some Days I Hate My Voice

Dre en Vonne geven het voorbeeld van de mogelijkheden in het internettijdperk. Door het web af te struinen bouwden zij van jongs af aan kennis op over gebruik van met name radicale sounds. Naast het samenbrengen van allerlei genres uit verschillende kanten van de Atlantische Oceaan, produceert het duo – zelf aangeleerd – het volledige album op eigen houtje, letterlijk vanuit een slaapkamer. Zo faciliteert het internet dat wij nu kunnen luisteren naar excentrieke drum and bass-hiphop uit Tampa Bay.

2 gedachtes over “They Hate Change – Finally, New

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s