Verlaag de werkdruk, koop nu een kaartje

Tussen het werk door dartelen we weer vrolijk over festivalweides, we rennen van concert naar concert en als het even kan, vind je ons tot diep in de nacht op de dansvloer. Alsof het nooit anders is geweest. We zijn alleen wat vaker moe. 

Dat leek me eerst een kwestie van gewenning; het duurt even voor je het ritme weer te pakken hebt na twee jaar relatieve rust. Maar omdat het toch echt veel drukker aanvoelt dan voorheen, heb ik de cijfers van april en mei er eens bij gezocht. We blijken geen aanstellers te zijn: Vergeleken met 2019 heeft Rotown in de afgelopen twee maanden ruim 60% meer concerten en dansavonden georganiseerd. Niet geheel onlogisch, want we hebben een hoop in te halen en het einde van de verplaatste concerten is nog lang niet in zicht. We hebben inmiddels zoveel programma, dat we niet alleen met verjaardagen, vakanties, uitgestelde huwelijken, of andere culturele activiteiten concurreren, maar ook met onszelf.

Dat is te zien aan de bezoekersaantallen: gemiddeld worden er per show minder kaarten verkocht. Natuurlijk zijn er nog steeds concerten die binnen no time uitverkopen en die trekken de boel nog redelijk recht, maar vooral voor de nu nog minder bekende namen is het de laatste twee maanden moeilijk om het publiek te bereiken. In het enorme aanbod vallen die acts een beetje buiten de boot; daarvoor is de kaartverkoop vergeleken met 2019 vrijwel gehalveerd. Ontzettend frustrerend, want we willen zo graag al dat nieuwe talent steunen. 

Daarbij komt ook nog dat concertgangers nu pas heel laat besluiten om een kaartje te kopen. Dat laatste betekent vooral voor de promoafdeling meer werk. Zij zijn pas klaar als alle tickets zijn verkocht en hoe langer dat duurt, hoe meer zij uit de kast moeten halen. Dat is met het grote aantal concerten op het moment geen eenvoudige taak.

Uiteindelijk zal het allemaal wel weer in balans komen, maar voorlopig lijkt het toch regelmatig alsof we achter de feiten aanlopen. Elk concert dat te weinig bezoekers trekt, voelt alsof wij hebben gefaald en dat is voor niemand leuk. 

In juli lijkt het even minder druk te worden, dat geeft wat ademruimte en daar wordt reikhalzend naar uitgekeken. Niet zo zeer omdat we nu alweer toe zijn aan rust, maar we willen graag elk concert alle aandacht geven en daar ontbreekt nu soms simpelweg de tijd voor. En het najaar staat volgepland met shows waar nog kaarten voor moeten worden gekocht, dus we kunnen sowieso niet stil blijven zitten.  

Ik snap best dat de afgelopen twee jaar er voor heeft gezorgd dat men wat langer wacht met het kopen van een concertkaartje. Er is zoveel te doen en er kan zoveel tussenkomen. Maar als je toch al van plan was om naar een concert te gaan, doe ons dan een plezier en koop nu je kaartje. Dan heeft de promoafdeling iets minder stress deze zomer.

Minke Weeda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s