So You Wanna Be  A Popquiz-Samensteller?

Het is een dunne lijn tussen ervaren zijn en iets veel te lang doen. Deze week organiseren we eindelijk weer eens een popquiz waarbij de deelnemers fysiek aanwezig zijn. Dat is natuurlijk heel erg leuk, maar het zette me ook aan het denken. Deze quiz is namelijk de twintigste verjaardag van mijn bedrijf Rock ‘n’ Roll Highschool. Dat betekent dat ik al 20 jaar popquizzen maak. Of eigenlijk al langer, maar ik verdien nu precies 20 jaar geld met het samenstellen van popquizzen. 

Dat is best lang. Zo lang dat ik over andere mensen zou zeggen: wordt het niet eens tijd om iets anders te gaan doen? Tot nu toe maakte ik mezelf wijs dat de deelnemers vooral heel veel plezier beleven aan de quizzen door mijn jarenlange ervaring in het bedenken van precies de juiste vragen. Zou toch zonde zijn om al die kennis verloren te laten gaan, vond ik in alle onbescheidenheid.  

Maar daarvoor heb ik nu een oplossing bedacht. Afgelopen jaar is er wat ruimte ontstaan in het aanbod aan talentenjachten op tv, dus ik dacht in dat gat te springen met het format So You Wanna Be  A Popquiz-Samensteller? 

In een week of zes gaan we op zoek naar de ideale popquiz-samensteller, uiteraard met als eerste ronde de blinde audities. De coaches (bijvoorbeeld DJ St. Paul van de TivoliVredenburg Quiz, Maarten van Hooft van de Bossche Popquiz en de mannen van Quiz’M als een soort Nick & Simon samen op een stoel) zitten met hun rug naar de deelnemers die een quizronde presenteren. Als ze de vragen écht leuk vinden, draaien ze hun stoel en worden ze coach van de samensteller in spe. 

Daarna volgt een intensief traject waarin de deelnemers leren hoe je fragmentjes zo knipt dat iedereen meezingt, met welke connectierondes je niet meer kunt aankomen en welke vragen echt véél te moeilijk zijn. Ook nemen we een momentje om te leren omgaan met betweterige spelers die zeker weten dat er een fout in de quiz zit. En staan we stil bij nakijk-problemen zoals ‘rekenen we ‘Iggy & The Stooges’ goed als het officieel alleen ‘The Stooges’ is’.

Uiteindelijk is een popquiz samenstellen vooral een kwestie van op een zo origineel mogelijke manier vragen naar de bekende weg. En degene die dat aan het einde van So You Wanna Be  A Popquiz-Samensteller? het beste kan, mag al mijn popquizwerk overnemen. Dat zijn toch al gauw zo’n 100 popquizrondes per jaar, dus het is beslist geen lullige prijs. 

Een veel chiquere manier om uit de quiz-bizz te stappen kan ik niet bedenken. 

Minke Weeda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s