Everything Everything – Raw Data Feel

Resistance is futile, you wíll be assimilated‘! Everything Everything gaat weer een stapje verder in het opgaan in de digitalisering met hun album Raw Data Feel. Natuurlijk hebben ze weer een nieuw kostuum voor de presentatie van hun nieuwe werk. En hun lichamen verworden al deels tot elektronische circuits; ze lijken al opgenomen in ‘the hive‘ van The Borg, of niet soms?

Bij het schrijven van de teksten voor deze nieuwe artrockplaat zijn de Britten ook weer een stapje door gegaan met het experimenteren. Ze voerden alle gebruiksvoorwaarden van Linked-In, het gedicht Beowulf, 400,000 reacties op het forum 4Chan en de teksten van Confucius in een artificial intelligence-systeem en gebruikten wat het systeem terug gaf voor het schrijven van titels en teksten. Ja, die Jonathan Higgs heeft niet alleen een eigenaardige zangstem, hij doet ook gekke dingen met chips.

Allemaal leuke weetjes over het zesde album van Everything Everything, maar waar het uiteindelijk om draait is of het nog wel wat is. En het moet gezegd, het is verwonderlijk hoe deze band tegelijk ingewikkeld kan klinken maar toch vreselijk pakkende popmuziek kan maken. Opnieuw slaagt de band erin prachtig klinkende nummers vol ‘echte’ instrumenten te combineren met vet klinkende elektronica. En de liedjes hebben stuk voor stuk weer heerlijke melodieën die je na een keer beluisteren al gaat herkennen. Luister maar naar I Want A Love Like This en Shark Week. Knap gedaan opnieuw. En het lijkt wel of de Britten uit Manchester deze kunst steeds beter gaan beheersen.

Blijft de stem van Higgs over, het is onvermijdelijk het daar over te hebben, die een ‘love it or leave it‘ element in de sound vormt. Het is niet anders. Wij zijn er intussen aan verslaafd en zien het als een mooi instrument om gevoel en beleving in de muziek te bouwen. Prachtplaat opnieuw dus, met geen enkele zwakke broeder tussen de maar liefst 14 tracks, hoewel, de ballade Born Under A Meteor is wel erg zoetsappig. Je kunt daarnaast nog opmerken dat er niet echt verrassingen tussen zitten: geen geslaagde experimenten die de band in een ander daglicht zetten. Everything Everything houdt koers en wordt beter en beter in wat ze doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s