Hater – Sincere

Het klinkt aangenaam broeierig, de openingstrack Something op het nieuwe album Sincere van de Zweedse formatie Hater. Die ene jankende gitaarklank, het rammeldende zware karakter van de slaggitaarsound. En dan de stem van Caroline Landahl die als een sirene boven het zompige moeras uitstijgt. IJzersterke opening voor een mooie shoegazeplaat met referenties aan My Bloody Valentine, Slowdive maar bij een aantal liedjes ook dank zij de lichte zangstem van Landahl The Sundays.

Maar bij die referenties blijft het niet met de gitaarpop van de Zweden. Luister toch naar de intro voor I’m Yours Baby, dat gewoon Karate-waardig is. Waarna het toch echt alle kenmerken heeft van opvolgers van The Smiths uit de jaren tachtig die bitterzoete melodieën combineerden met tokkelende gitaren en af en toe een refrein waarin alle sluizen open gaan, denk ook aan Lush en Pale Saints.

Hater verstaat de kunst slepend te spelen en mooie breiwerkjes te maken van girtaarlijnen. Het gitaarwerk is sowieso sterk, soms vliegen de akkoorden je in razendsnelle aanslagen om de oren, om dan weer lui achterover te leunen. En dat levert een paar juweeltjes van liedjes op met altijd een rafelrandje of een verrassende sfeer of toonzetting. Favoriet zijn Renew, Reject, heel langzaam gespeeld en bijna in slaap duttend Proven Wrong, Brave Blood en Far From A Mind. Deze Zweden passen daarom zo tussen het ruime aanbod van nieuwe gitaarhelden als Soccer Mommy en Snail Mail.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s