SONS – Sweet Boy 

SONS eist met de opener van zijn nieuwe album Sweet Boy direct alle aandacht. Het is alsof er een alarm afgaat, alsof ze willen zeggen: ‘Hé, let eens even op!’ Als het de bedoeling was, dan is het viertal uit het Belgische Melsele daar zeker in geslaagd, want eenmaal op play gedrukt kan niemand om Succeed, zoals de opener heet heen. Bovendien geldt voor SONS het credo ‘older but bolder’, want gretigheid kan de heren nog steeds niet worden ontzegd.  

Het postpunk-kwartet speelde zichzelf in 2018 in de kijker door Studio Brussels De Nieuwe Lichting te winnen en door in 2019 door te pakken met het uitstekende debuutalbum Family Diner. In datzelfde jaar zag ik de band een energiek en indrukwekkend optreden geven tijdens Vestrock. Sweet Boy doet er direct naar (terug) verlangen de band live te aanschouwen. Nummers als Momentary Bliss, Nothing en Pixelated Air lenen zich uitstekend om live te vertolken, om nog maar te zwijgen van de title track en eerdergenoemde Succeed

Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen, want het tweede album van SONS is an sich over de volledige breedte de moeite meer dan waard. Geworteld in de postpunk, lijkt het album toch toegankelijker voor een groter publiek. Pure rock ‘n roll maar wel met schwung die bijvoorbeeld Arctic Monkeys ook aan hun muziek geven. Even mokerend als het debuut, punkrock met een headbang-cadans, snedige gitaren, toffe drumbreaks en refreinen die vlot uitnodigen tot meezingen.  

Sweet Boy is recht-toe-rechtaan en van dik hout zaagt men planken zonder dat het een moment gaat vervelen. Luister bijvoorbeeld maar eens naar Shadow Self of het daaropvolgende I Don’t Want To en probeer je lichaam vervolgens onder controle te houden. Wedden dat er minstens één lichaamsdeel spontaan gaat bewegen? De lijst met potentiële singles is oneindig. Sweet Boy lijkt wel een best off-album in plaats van die ‘moeilijke tweede’. 

Voor de mix werkte SONS in diens studio van samen met Damien Verhasselt, drummer bij Millionaire en (op afstand) met de Australische producer/mixer Michael Badger-Taweel (King Gizzard & The Lizard Wizard). Dat dit een ongekende synergie teweeg heeft gebracht moge, gezien het resultaat, duidelijk zijn. Sweet Boy staat bol van hartritme en adrenaline verhogende riffs en drums. Wie wil deze jongen daarom niet in de armen sluiten? 

SONS is 5 mei a.s. live te zien in De Zwarte Ruiter, Den Haag. Bovendien neemt Jack White de band mee op tour om voor hem enkele optredens te openen in Duitsland

Een gedachte over “SONS – Sweet Boy 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s